-

Guvernul a decis să înăsprească pedepsele pentru cei care nu stau în izolare la domiciliu ori care mint sau dezinformează autorităţile în legătură cu zona în care au călătorit.

Infracţiunea de zădărnicire a combaterii răspândirii bolilor este prevăzută în Codul Penal care a fost modificat prin ordonanţă de urgenţă a guvernului.

Ludovic Orban: „Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii, privitor la epidemia de coronavirus. Există mai multe situaţii. Situaţia în care un cetăţean revine dintr-o ţară unde există un număr de cazuri şi fie trebuie să intre în carantină, fie trebuie să intre în izolare - aceşti cetăţeni trebuie să completeze o declaraţie, iar în cazul în care comit un fals şi nu spun adevărul, din ce ţară vin, din ce localitate vin, astfel încât autorităţile să poată să ia decizia corectă, vor suferi consecinţele legii. Ei comit o infracţiune, o infracţiune care va fi pedepsită cu închisoarea.
Realizator: Modificările au fost făcute după ce au existat amenzi şi zeci de dosare penale întocmite tocmai pentru că oameni care fuseseră plasaţi în izolare nu au respectat această măsură, sau pentru că oameni care veneau din zonele roşii de coronavirus au minţit autorităţile pentru a nu fi duşi în centre de carantină. Noile pedepse pot ajunge şi la 15 ani.”

RADOR
Foto: Pixabay