-

De la 1 iulie, preţul gazelor naturale se va liberaliza complet. 3,4 milioane de consumatori casnici care sunt acum alimentaţi în sistem reglementat vor trece la piaţa liberă.

Liberalizarea ar trebui să conducă la preţuri mai mici - spune Consiliul Concurenţei. Instituţia atrage atenţia consumatorilor că îşi pot schimba furnizorul dacă doresc.

Factura la gaze este formată din preţul gazului propriu-zis, tariful de transport, cel de distribuţie, marja furnizorului, acciza la gaz şi TVA. În prezent toate sunt încă reglementate de stat. Ce se va schimba de la 1 iulie va fi doar preţul gazului ca atare şi marja furnizorului. Teoretic, fiecare client casnic ar trebui să încheie un nou contract de furnizare în condiţii de piaţă concurenţială cu actualul furnizor sau cu oricare altul până la data de 1 iulie. Consumatorii au primit deja, în principiu, scrisori de informare de la furnizorii actuali, care conţin inclusiv o ofertă cu preţurile după 1 iulie. Le-au putut fie accepta, fie respinge şi semna alte contracte cu alţi furnizori.
Consiliul Concurenţei a tras atenţia furnizorilor de gaze să nu blocheze migraţia consumatorilor către alte companii. Şeful instituţiei, Nicolae Havrileţ, le recomandă cetăţenilor să citească toate detaliile contractelor de furnizare: „Consumatorul casnic trebuie să fie atent atunci când primeşte o ofertă de la un furnizor sau un nou furnizor de gaze naturale, atât la preţ, cât la durata contractului şi la anumite costuri adiacente care pot reprezenta, de exemplu, o garanţie sau o chirie lunară pe contor sau ar putea să intervină elemente de abonament.”
Conform unui studiu recent, românii nu sunt suficient informaţi pe această temă şi foarte puţini ştiu că pot negocia cu alţi furnizori pentru a obţine un preţ mai bun.

RADOR
Foto: Pixabay