-

Autorităţile anunţă noi restricţii în localităţile unde incidenţa cazurilor de COVID-19 depăşeşte 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă solicită Comitetelor Judeţene să analizeze de urgenţă situaţia la nivel local şi să ia măsuri suplimentare de prevenţie pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, precum interzicerea evenimentelor private sau închiderea restaurantelor. Nicoleta Stoian vine cu mai multe informaţii.
Rata de infectare cu noul coronavirus a atins şi depăşit în mai multe judeţe sau localităţi limitele de la care se impun restricţii sau suspendarea unor activităţi. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat care sunt măsurile recomandate pentru a fi impuse de autorităţile locale, acolo unde situaţia o impune.
Raed Arafat: „Purtarea măştii în spaţiile închise, dar şi cele deschise unde există aglomeraţie, carantinarea localităţilor care depăşesc 3 la mie în ultimele 14 zile, dacă este răspândire comunitară, interzicerea evenimentelor precum nuţi, botezuri în zonele cu incidenţa mai mare de 1,5 în ultimele 14 zile la mia de locuitori, sistarea activităţii restaurantelor în interior în zonele care depăşesc incidenţa de 1,5. Este în analiză şi posibilitatea implementării în curând a măsurii suspendării activităţii agenţilor care nu respectă reglementările.”
Raed Arafat a anunţat de asemenea că la sărbătorile religioase, cum ar fi pelerinajul de Sf. Parascheva, nu vor putea participa decât localnicii.
Raed Arafat: „Organizarea sărbătorilor religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea pelerinilor din alte localităţi. Riscul major nu este numai participarea la faţa locului, riscul major este pe durata transportului.”
Raed Arafat a mai spus că în zonele în care s-a ajuns la 1,5 cazuri la mia de locuitori agenţii comerciali şi instituţiile publice şi private trebuie să găsească soluţii pentru ca angajaţii să lucreze mai mult de acasă, iar unde acest lucru nu este posibil să se decaleze programul de muncă. În plus, se va crea cadrul legal pentru ca cei care au câştigat alegerile locale din 27 septembrie să poată depune jurământul fără prezenţa fizică, prin mijloace electronice, dacă sunt în carantină sau izolare. De asemenea, se insistă pe intensificarea controalelor privind respectarea măsurilor de prevenire în toată ţara.

RADOR
Foto: Pixabay