-

Pe zi ce trece rămân tot mai puţine ţări pentru care guvernul de la Berlin nu a emis avertismente de călătorie.

Ultimul anunţ în acest sens vizează România, din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus. Alte ţări incluse mai nou în întregime pe lista zonelor de risc sunt Georgia, Tunisia şi Iordania. Pe lista principalei autorităţi sanitare germane, Institutul Robert Koch, au fost trecute încă cinci provincii olandeze. Practic, doar o regiune din Olanda, Zeeland, la Marea Nordului, nu este considerată zonă de risc de către responsabilii germani.
În premieră au fost incluse părţi din Slovacia. De asemenea, capitala Sloveniei, Ljubljana, precum şi noi regiuni din Croaţia, Ungaria, Lituania şi Bulgaria. Pentru toate acestea, Ministerul german de Externe a emis avertismente de călătorie.
O zonă este declarată de risc dacă a înregistrat peste 50 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele şapte zile. În prezent, pe lista zonelor de risc a Institutului Robert Koch sunt incluse 127 de ţări în întregime şi 15 parţial.
Fără avertismente pentru Italia şi Grecia. În schimb, două regiuni iubite de turiştii germani, Corsica din Franţa şi o zonă din Croaţia, au fost scoase de pe lista ţinuturilor cu grad ridicat de risc. De asemenea, nu există avertismente de călătorie pentru patru ţări foarte vizitate de turiştii din Germania: Italia, Grecia, Cipru şi Malta. Totuşi, în Italia s-au înregistrat miercuri 3678 de cazuri noi de coronavirus, cu 1000 mai multe decât marţi. Este cel mai ridicat nivel de aproape şase luni. Guvernul de la Roma a chemat turiştii străini în ţara sa în ciuda epidemiei. Purtarea măştii este obligatorie de joi peste tot în afara locuinţei în Italia, fiind scutiţi doar cei care fac sport.
Un număr record de noi cazuri zilnice s-a înregistrat şi în Franţa: 18.746. Preşedintele Emmanuel Macron anunţă joi noi restricţii în viaţa publică, pentru a limita extinderea epidemiei.
Autorităţile germane se tem că situaţia scapă de sub control. În Germania, numărul noilor infectări creşte de asemenea constant: 4058 în ultimele 24 de ore, cu 1230 mai multe decât în ziua precedentă - cel mai ridicat nivel din aprilie încoace.
Guvernul de la Berlin se teme că are loc în prezent o răspândire difuză a virusului şi că nu se mai poate urmări şi controla lanţul infectărilor. Purtătorul de cuvânt guvernamental Steffen Seibert a declarat că oficiile de sănătate, responsabile cu identificarea surselor de infectare şi cu ruperea lanţului infecţiilor, ar putea fi curând depăşite de această sarcină. Problematică este situaţia mai ales în anumite oraşe mari şi în Berlin.
Autorităţile regionale au hotărât în context să refuze cazarea în hoteluri a rezidenţilor germani care vin dintr-o zonă de risc din interiorul Republicii Federale şi care nu au un test negativ de coronavirus făcut în ultimele 48 de ore. De aceste decizii sunt afectaţi cetăţenii provenind din regiuni germane unde numărul infecţiilor atinge sau depăşeşte 50 la 100.000 de locuitori.

RADOR
Foto: Pixabay