-

Tranşa de vaccin Pfizer programată astăzi nu a putut ajunge din cauza condiţiilor meteorologice.

Premierul României, Florin Cîţu: „Nu a mai putut ajunge la această oră, s-ar putea să ajungă în timpul zilei de astăzi, monitorizăm situaţia, ori astăzi, ori mâine. Dacă nu, am vorbit şi cu Ministerul Apărării Naţionale, dacă avem noi posibilitatea să aducem aceste doze care trebuiau să vină astăzi. Oricum, sunt doze de rapel, suntem ok în următoarea perioadă, deci, nu este nicio poblemă, nu se reprogramează nimeni”.
Până atunci, susţine primul-ministru, nu se modifică nimic din proiecția ca până în septembrie să se facă imunizarea în masă.
Florin Cîţu:  „Corbim de 10.400.000, da, pentru că acea estimare este doar cu dozele Pfizer. Când punem şi dozele Moderna şi dozele de la AstraZeneca s-ar putea să fie mai devreme. Dar acea estimare este făcută doar pentru dozele contactate de la compania Pfizer.”
În ce privește reîntoarcerea elevilor la școală, începând de azi, primul-ministru Florin Cîțu spune despre asigurarea de condiţii speciale de transport pentru elevi: „Rămâne la latitudinea primarilor. Aici, vedeţi, pe de o parte, această deschidere a anului şcolar este pregătită de guvern, pe de altă parte, este nevoie şi de părinţi să se implice. Orice ar face guvernul niciodată nu o să facă totul perfect şi atunci este nevoie să lucrăm împreună. Dacă există autorităţi locale unde au găsit această formulă, îi felicit şi foarte bine.” Cât despre evoluţia pandemiei în contextul reînceperii şcolii, Florin Cîţu declară: „Deocamdată cifrele pe care le avem arată că în România situaţia nu s-a înrăutăţit, deşi avem, repet, acea tulpină britanică, din UK, de ceva vreme în România, şi ne uităm nu numai la datele zilnice, ne uităm la tendinţe, ne uităm la ce se întâmplă la numărul de spitalizări, la numărul telefoanelor la 112, la ce se întâmplă la ATI. Deocamdată situaţia este sub control şi, repet, diferenţa pe care o văd în România faţă de alte ţări este că noi avem să menţinem masca obligatoriu tot timpul şi avem acele măsuri luate în noiembrie de închidere a magazinelor la ora 9 seara, după ora 11 nu se mai circulă, pe care le menţinem în continuare, deci, nu se relaxează nimic în acest sens.”