-

Statele Unite critică din nou corupţia din România în primul raport al Departamentului de Stat asupra drepturilor omului publicat de administraţia Biden.

Potrivit corespondentei noastre la Washington Doina Sauciuc, secretarul de stat Antony Blinken a spus la conferinţa de presă dedicată raportului că Departamentul său ia foarte în serios promisiunea preşedintelui de a readuce problema drepturilor omului în centrul politicii externe americane.
"Vom auzit de la unele ţări că nu avem niciun drept să le criticăm, întrucât noi înşine avem probleme. Nu pretindem că aceste probleme nu există şi nu încercăm să le ascundem sub preş, nu le ignorăm, le tratăm în mod deschis cu deplină transparenţă şi, de fapt, este exact ceea ce separă democraţia noastră de autocraţie".
Antony Blinken a acuzat, între altele, genocidul guvernului chinez împotriva uigurilor din Xingjan, atacurile împotriva societăţii civile şi opoziţiei politice în Rusia, Uganda şi Venezuela, ca şi pe cele împotriva protestatarilor pro-democraţie din Belarus, crimele de război din Yemen, încălcările drepturilor omului în Siria de către regimul Assad.
În ce priveşte România, raportul pe 2020 al Departamentului de Stat arată, între altele, că există o corupţie larg răspândită la nivel oficial. Sistemul judiciar a luat măsuri de a condamna şi pedepsi oficiali care au comis ilegalităţi, dar autorităţile nu au avut mecanisme eficiente de aplicare a pedepselor şi au amânat procedurile legate de abuzuri ale poliţiei şi fapte de corupţie, ceea ce a condus în multe cazuri la achitări.

RADOR
Foto: Pixabay