-

Reţelele de comunicaţii mobile de mare viteză 5G sunt pe cale să fie reglementate legal şi ar putea deveni realitate în scurt timp şi în România.

Proiectul de lege este astăzi pe ordinea de zi în Senat pentru votul final. Este ultimul pas înainte ca legea să meargă la Cotroceni pentru promulgare. Pe lîngă internetul de mare viteză, legea ar urma să aducă şi reţele de comunicaţii mai sigure: introduce multe filtre privind furnizorii de echipamente şi ar putea exclude gigantul chinez Huawei de pe piaţa românească de telecomunicaţii.

Proiectul de lege iniţiat de guvern prevede că toate companiile care vând echipamente sau software specific tehnologiei 5G, vor avea nevoie de un aviz conform eliberat de CSAT. Documentul, adoptat recent de Camera Deputaţilor în forma Guvernului, îşi propune să adopte măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software, prin intermediul cărora se asigură servicii de tip 5G, în vederea prevenirii şi eliminării riscurilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării. Şi senatorii din patru comisii au adoptat raport de admitere, vineri, la acest document, care intră în dezbaterea plenului Senatului, astăzi, ca for decizional. Aceştia declarau că proiectul de lege reprezintă o soluţie la ameninţările şi vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale pe partea de comunicaţii. Singurii care s-au opus proiectului de lege în comisiile reunite din Senat au fost parlamentarii AUR, care arătau că România ar putea intra în procedura de infringement. De la această oră este programată o şedinţă a conducerii Parlamentului. Pe ordinea de zi se află un memorandum intern privind vizita la Palatul Parlamentului a preşedintelui statului Israel, Reuven Rivlin, care va avea loc miercuri. Acesta se va afla de mâine, în România, în cadrul unei vizite de stat.

RADOR

Foto: Pixabay