-

Un nou Avocat al Poporului urmează să fie numit de Parlament miercurea viitoare, potrivit calendarului stabilit astăzi de conducerea legislativului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a confirmat că una dintre propunerile discutate în cadrul coaliţiei este fostul procuror Fabian Gyula, susţinut de UDMR.
Ludovic Orban: „Ca urmare a hotărârii Parlamentului de ieri, prin care doamna Renate Weber a fost revocată din funcţia de Avocat al Poporului, poziţia a devenit vacantă şi Parlamentul are obligaţia legală de a proceda la desemnarea unui nou Avocat al Poporului. Va fi un singur candidat susţinut de coaliţie.”
Nemulţumiţi de modul în care Avocatul Poporului, Renate Weber, a fost revocată din funcţie, social-democraţii au sesizat astăzi Curtea Constituţională asupra procedurii.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu: „Avocatul Poporului are activitatea de a monitoriza puterea să nu calce libertăţile cetăţeneşti şi drepturile noastre, ale tuturor. Un Avocat al Poporului nu are în atribuţii să laude un Guvern, dimpotrivă. Să vii tu, putere, Guvern, să aduci acuze Avocatului Poporului că te-a monitorizat şi a spus unde ai încălcat legea în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, mi se pare pur şi simplu sfidător într-o ţară europeană. Mai mult, o să ne adresăm şi Comisiei Europene pentru că este inadmisibil aşa ceva.”

RADOR
Foto: Pixabay