-

Încheierea misiunii Armatei României în Afganistan a fost marcată ieri printr-o ceremonie militară la Arcul de Triumf din capitală.

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat drapelele de luptă ale unităţilor participante la misiunile din teatrul de operaţii şi a punctat în discursul său sacrificiul făcut de militarii români şi de familiile acestora. Reporterul nostru Cătălin Purcaru a fost prezent la eveniment şi are detalii.
Aproape două decenii de prezenţă neîntreruptă a Armatei României într-unul dintre cele mai dificile teatre de operaţii din lume. Peste 32.000 de militari din toate categoriile de forţe au participat la misiuni în Afganistan. Primul batalion dislocat în teatru, în iunie 2002, a fost Batalionul 26 Infanterie din Craiova, supranumit "Scorpionii Roşii", condus de locotenent-colonelul Nicolae Ciucă. În teatrul de operaţii din Afganistan, peste 200 de militari români au fost răniţi, iar 27 şi-au pierdut viaţa.
Cinste şi onoare memoriei lor!
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că misiunea Armatei României în Afganistan va rămâne în istorie drept cea mai lungă şi complexă operaţie militară din afara teritoriului naţional, după cel de-al II-lea Război Mondial.
Klaus Iohannis: „Dragi militari, aţi scris istorie, sunteţi eroii generaţiilor noastre şi suntem mândrii de voi. Ne-aţi arătat că dragostea de ţară, spiritul de sacrificiu, curajul, abnegaţia şi patriotismul rămân repere fundamentale ale naţiunii noastre. Nu ne vom uita niciodată eroii!”
La finalul misiunii Armatei României în teatrul de operaţii Afganistan au fost repatriaţi în siguranţă 615 militari şi peste 135 de tone de echipamente şi materiale. Costurile totale ale participării Armatei României în acest teatru de operaţii sunt de peste 3 miliarde de lei.

RADOR

Foto: Pixabay