-

Începe, săptămâna aceasta, sesiunea parlamentară de toamnă, la prima şedinţa a plenului este invitat noul preşedinte al Palamentului din R. Moldova, Igor Grosu.

Între provocările acestei sesiuni se află un proiect de lege prin care ar trebui să fie sprijinite familiile cu venituri mici, la plata gazelor şi a energiei electrice.

Proiectul Legii consumatorului vulnerabil de energie reprezintă prioritatea zero în viitoarea sesiune parlamentară. Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PNL, Ludovic Orban, spunea recent că documentul aflat pe masa deputaţilor prevede posibilitatea de a sprijini familiile cu venituri mici în plata unei părţi la factura de energie electrică sau la cea de gaze. Senatul a adoptat documentul ca prima cameră sesizată în luna mai, anul acesta. Conform iniţiativei legislative, consumatorii vulnerabili sunt definiţi ca persoane singure, al căror venit mediu lunar nu depăşeşte 1.445 de lei sau familiile al căror venit mediu lunar este de maximum 810 lei de persoană. Şi PSD, din opoziţie, cere dezbaterea şi adoptarea de urgenţă a documentului, iar liderii social-democraţi arătau că legea trebuie să se aplice din acest sezon rece şi nu din ianuarie, anul viitor, cum propune Guvernul. Senatorii aşteaptă ca liderii coaliţiei de la guvernare, PNL - USR PLUS - UDMR, să decidă forma prin care se desfiinţează Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Toţi sunt de acord că această secţie trebuie desfiinţată, dar deocamdată, la nivelul coaliţiei de guvernare, în ciuda numeroaselor întâlniri, nu s-a găsit soluţia consensuală. Pe de altă parte, din opoziţie, PSD anunţă că intenţionează să depună o moţiune de cenzură la adresa Guvernului condus de Florin Cîţu chiar în debutul sesiunii parlamentare din toamnă. Senatorii şi deputaţii se reunesc chiar în prima zi a sesiunii parlamentare în şedinţă comună, pentru a primi vizită a preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

RADOR
Foto: Pixabay