-

În România se aruncă în fiecare an aproximativ 2,55 de milioane de tone de hrană, iar un sfert din această cantitate este mâncare gătită.

Cel mai mult irosesc orăşenii, chiar dacă în ultimii patru ani se constată o scădere a cantităţii de alimente pe care aceştia o aruncă. Sunt date prezentate cu prilejul Zilei Naţionale a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Aurel Simion, a precizat azi într-o conferinţă de specialitate că în România ajung anual la gunoi peste două tone şi jumătate de hrană, adică aproape 130 de kg pe cap de locuitor. Din acestea 24% este mâncare gătită, 22% fructe, 21% de legume şi 1% carne. Cea mai mare risipă de hrană se înregistrează în mediul urban, în timp ce în comunităţile rurale se folosesc metode tradiţionale de valorificare a resturilor de alimente în gospodării. Orăşenii cheltuiesc pe hrană 40% din venituri, iar 33% până la 50% din aceasta ajunge direct în coşul de gunoi. De cele mai multe ori, cantitatea de mâncare aruncată într-o zi de o persoană reprezintă o masă completă, în jur de o jumătate de kg, arată un studiu realizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Donarea de alimente ar trebui încurajată şi va rămâne permanent un factor esenţial de reducere a risipei alimentare, apreciază Aurel Simion.

RADOR

Foto:Pixabau