-

Bugetul general consolidat în primele nouă luni a înregistrat un deficit de peste 44 de miliarde de lei, respectiv 3,77% din Produsul Intern Brut.

Cifrele sunt în scădere cu 23 de miliarde faţă de deficitul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2020. În primele nouă luni s-au majorat şi cheltuielile de investiţii cu aproape patru miliarde de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar plăţile cu caracter excepţional generate de epidemia de COVID-19 au fost de peste 10 miliarde de lei, informează Ministerul Finanţelor. În acest context şi pe fondul intrării în valul patru al pandemiei, analiştii economici consultaţi de CFA România în sondajul de luna aceasta anticipează că inflaţia se va menţine la valori peste cele prognozate, iar modena naţională se va deprecia.
Participanţii la sondajul lunar al Asociaţiei CFA România consideră că rata inflaţiei se va menţine, în medie, la peste 5% şi la orizontul lunii septembrie 2022, adică mult peste ţinta de maximum 3,5 procente a Băncii Naţionale a României. Tot peste 12 luni, valoarea medie a cursului de schimb ar urma să depăşească 5,05 lei pentru un euro, iar datoria publică - 54% din PIB, în opinia analiştilor CFA România. Pentru finalul acestui an, aceştia consideră că deficitul bugetar se va situa, în medie, la 7,1% din PIB, iar creşterea economică la 6,6 procente. De asemenea, pe fondul prudenţei generate de intrarea în valul patru al pandemiei, indicatorul de încredere macroeconomic al Asociaţiei CFA România a scăzut puternic în luna septembrie.

RADOR
Foto: Pixabay