-

Astăzi expiră termenul până la care comercianţii trebuie să îşi conecteze casele de marcat la serverele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Procedura a început la sfârşitul lunii iunie, iar ANAF avertizează că perioada de conectare nu va fi prelungită, iar, în zilele următoare, inspectorii fiscali vor face controale. Sunt exceptate doar magazinele care se află în zone fără reţele de comunicaţii electronice. 
Măsura îşi propune, în primul rând, să reducă birocraţia, contribuabilii nemaifiind nevoiţi să se ducă lunar la sediile ANAF pentru depunerea anumitor declaraţii.
Expertul contabil Alexandru Tamba: „Ultimii care îşi vor conecta casa de marcat la sistemul de servere al ANAF-ului vor fi contribuabilii mici şi mijlocii. Contribuabilii mari au avut termen 30 iunie 2020. În mare, acest lucru înseamnă că se poate urmări în timp real, practic, încasările pe care le are fiecare societate care lucrează cu populaţia şi să sperăm să crească mult veniturile şi mai ales veniturile din TVA. Cred că aşa se va şi întâmpla, ca să se mai ducă puţin şi birocraţia, deoarece, până acum, în lipsa acestei conectări, fiecare societate care avea casă de marcat trebuia să depună un formular, lunar, la ANAF, în care îşi raporta încasările pe care le-a avut.”
Măsura vine cu reglementări şi pentru cei care nu dispun de conexiune la internet.
Alexandru Tamba: „Unde nu există conexiune la internet, este reglementat prin acest ordin, se va depune o declaraţie pe proprie răspundere că nu există internet şi atunci vor depune, în continuare, această declaraţie.”
Agenţii economici care nu respectă termenul limită riscă sancţiuni, conform legislaţiei în vigoare. Şi amenzile, deloc mici, sunt cuprinse între 8.000 şi 10.000 de lei, potrivit ANAF.

RADOR
Foto: Pixabay