Ascultă Radio Antena Satelor Live

4 universități din România, în topul celor mai bune 1000 din lume

Asociația Universităților Europene, organismul internațional de evaluare a instituțiilor de învățământ superior din lume a elaborat recent un clasament al celor mai bune universități din lume, după criterii europene.

31 Octombrie 2016, 15:47

Topul celor mai bune universități din lume în anul 2017 a evaluat 1.000 de unități de învățământ superior din 65 de țări. Această ierarhizare a avut la bază 12 indicatori care au măsurat calitatea educației, gradul de ocupare a forței de muncă după absolvire și calitatea personalului didactic (mediului academic), fiecare dintre acestea cu o pondere de 25 de procente.

Performanțele în domeniul cercetării și reputația internațională și regională au reprezentat alte fundamente pentru întocmirea acestui top.

Dintre cele 1000 de instituții de învățământ superior prezente în acest clasament, locurile fruntașe sunt ocupate de univesități aflate sub guvernarea marilor puteri globale: mai bine de o pătrime (229) sunt din SUA, China are 83, Japonia 74, Marea Britanie 65, Germania 55, Franța 49.

Primele trei locuri aparțin unor universități cu notorietate din SUA: Universitatea Harvard, Stanford University și Massachusetts Institute of Technology. Acestea sunt urmate de două universități din Marea Britanie: University of Cambridge, respectiv University of Oxford.

Deși aflate în a doua parte a clasamentului general, universitățile din România nu lipsesc din acest top al performanței educației la nivel înalt.

Prima universitate din țara noastră clasată în top pe locul 569 este Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care a obținut un scor general de 48 de puncte din 100.

Aceasta este urmată de Universitatea București care a obținut un scor de 42,9 puncte, ceea ce i-a adus locul 733 în lume. Celelalte două universități care ne fac cinste în acest top sunt: Universitatea Politehnică din București, aflată pe locul 750, cu 42,4 puncte și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, pe treapta 996, cu 33,5 puncte.

Pe lângă prestigiul bine meritat, aceste 4 universitățti din România aflate în top, vor primi în acest an universitar un buget mărit, care să asigure cu 20% mai multe locuri la master și doctorat decât în trecut.

De ce iubim Romania 08 Iulie 2016, 15:27

Ia românească, purtată cu mândrie de celebrităţi din lumea întreagă

Bluza tradiţională, confecționată din pânză albă de bumbac, in sau borangic şi împodobită cu broderii fine în motive populare...

Ia românească, purtată cu mândrie de celebrităţi din lumea întreagă
De ce iubim Romania 30 Mai 2016, 04:55

RACHIUL românesc, remediu apreciat pe plan mondial

Ţuica noastră de prune, unică prin gustul şi aroma sa, te poate face uneori să uiţi de toate, dacă o consumi în exces....

RACHIUL românesc, remediu apreciat pe plan mondial
De ce iubim Romania 21 Decembrie 2013, 17:36

Pentru Delta Dunării

Ne este dragă România pentru magia unei clipe în Delta Dunării. Nu trebuie neapărat să fii un pescar împătimit ca să te...

Pentru Delta Dunării
De ce iubim Romania 21 Decembrie 2013, 17:32

Pentru vinurile bune

Ne este dragă România pentru că aici se fac vinuri bune. Avem puzderie de podgorii și sute de soiuri de vinuri dar exportăm...

Pentru vinurile bune