-

4 universități din România, în topul celor mai bune 1000 din lume

Asociația Universităților Europene, organismul internațional de evaluare a instituțiilor de învățământ superior din lume a elaborat recent un clasament al celor mai bune universități din lume, după criterii europene.

Topul celor mai bune universități din lume în anul 2017 a evaluat 1.000 de unități de învățământ superior din 65 de țări. Această ierarhizare a avut la bază 12 indicatori care au măsurat calitatea educației, gradul de ocupare a forței de muncă după absolvire și calitatea personalului didactic (mediului academic), fiecare dintre acestea cu o pondere de 25 de procente.

Performanțele în domeniul cercetării și reputația internațională și regională au reprezentat alte fundamente pentru întocmirea acestui top.

Dintre cele 1000 de instituții de învățământ superior prezente în acest clasament, locurile fruntașe sunt ocupate de univesități aflate sub guvernarea marilor puteri globale: mai bine de o pătrime (229) sunt din SUA, China are 83, Japonia 74, Marea Britanie 65, Germania 55, Franța 49.

Primele trei locuri aparțin unor universități cu notorietate din SUA: Universitatea Harvard, Stanford University și Massachusetts Institute of Technology. Acestea sunt urmate de două universități din Marea Britanie: University of Cambridge, respectiv University of Oxford.

Deși aflate în a doua parte a clasamentului general, universitățile din România nu lipsesc din acest top al performanței educației la nivel înalt.

Prima universitate din țara noastră clasată în top pe locul 569 este Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care a obținut un scor general de 48 de puncte din 100.

Aceasta este urmată de Universitatea București care a obținut un scor de 42,9 puncte, ceea ce i-a adus locul 733 în lume. Celelalte două universități care ne fac cinste în acest top sunt: Universitatea Politehnică din București, aflată pe locul 750, cu 42,4 puncte și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, pe treapta 996, cu 33,5 puncte.

Pe lângă prestigiul bine meritat, aceste 4 universitățti din România aflate în top, vor primi în acest an universitar un buget mărit, care să asigure cu 20% mai multe locuri la master și doctorat decât în trecut.