-

Gastronomie

Nu spun că sunt întotdeauna de acord cu enunţurile autorului vizavi de originea unor preparate, dar trebuie să-i recunosc lui Dan Frank o salutară "cotrobăire” (ca să nu zic cercetare, ceea ce l-ar apropia şi mai mult de un om de ştiinţă şi l-ar îndepărta de condiţia lui de pasionat) prin cărţi vechi şi noi şi prin documente care tratează teme de acest fel.

„Bucătăria unei ţări este ca un peisaj într-un vas de gătit”, obişnuia să spună scriitorul catalan Joseph Pla (1897-1981). Munte-câmpie, mare-ocean îşi lasă amprenta în gastronomia celor două naţiuni iberice. Însă explorările relevă întotdeauna mai mult decât o simplă „geografie culinară”.

În vara anului 1788, în plină criză politică și, mai ales, într-o vreme în care nepopularitatea ei atinsese apogeul, regina Maria Antoaneta – numită de pamfletarii vremii, încă din 1787, „Madame Deficit” sau „Doamna Datorie”, pentru ca prin cheltuielile ei extra­vagante îngreunase datoria externă a Frantei – sfidează toate sfaturile primite și dă, la Trianon, o cină somptuoasă.

Pagina 9 din 212
Save
Cookies - preferințele utilizatorului
Folosim cookie-uri pentru a vă asigura că veți obține cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă refuzați utilizarea cookie-urilor, este posibil ca acest site să nu funcționeze conform așteptărilor.
Accept
Nu accept
Află mai multe
Functional
Instrumente utilizate pentru a vă oferi mai multe funcții atunci când navigați pe site, acestea pot include partajarea socială.
PHP.net
Accept
Nu accept
Marketing
Set de tehnici care au ca obiect strategia comercială și în special studiul pieței.
Facebook
Accept
Nu accept
Vot
Vot
Accept
Nu accept