-

BUCATARIALUIRADU.RO. Miel cu cartofi la cuptor

Sub numele asta de cantină-sărbătorind neutru „Unu mai e sărbătoare pentru clasă muncitoare“, ziua lui nea Costică de la garaj, dar și Pastile cadrelor TESA-administrativ-se ascunde un fel de ciulama mai subțire plus o nimica toată, câțiva cartofi, ceva miel, o fărâmă de cașcaval, pesmet, zahăr, roșii, mentă și restul universului (culinar!).


De la Constanta la Dunare, de-a dreapta si de-a stanga soselei sau invers - e regatul Murfatlar-Medgidia-Cernavoda, denumit si Cabernet Sauvignon. Vin absolut, Cabernet Sauvignon-ul domina generos si autoritar intreaga gama de „rosii“ a Dobrogei, aliind eleganta si puterea.

Profesorul Cotea il califica (in finala mare!): „vinul care intregeste si imbogateste Murfatlarul, ca nicaieri in alta podgorie din tara sau chiar din lume“.

Buchetul sau de old-boy (e pacat sa-l scoateti in lume crud, e inutil sa incercati sa-l iubiti de tanar: va fi stangaci, n-o sa va poata raspunde cum se cuvine nici unei mangaieri, nici unui avans) e complex si penetrant, amestecand un savuros parfum de strugure copt cu finetea experimentata a fructelor uscate, a violetelor ofilite, si chiar a lemnului ars.

Raze facute parca din caramida se desprind din rosul sau dens, aproape albastrui. Dar ceea ce-l distinge si-l face suveran e catifelarea voluptuoasa, neverosimila, unica, delicatetea sanatoasa si profunda.

Nu faceti greseala sa nu aduceti langa mielul dobrogean acest vin (veti realiza dimensiunile pierderii de abia atunci cand ii veti fi descoperit maretia si valoarea).

Ingrediente Miel cu cartofi la cuptor (rețeta lui Radu Anton Roman)

1 kg carne de miel
1 pahar faina
3 linguri unt
1 ceasca lapte
1 felioara de cascaval
100 g pasta de rosii
1 lingura pesmet
1 kg cartofi
1 pahar ulei
1 lingură zahăr
2 ouă
100 g supă de oase
piper, sare, menta

MOD PREPARARE Miel cu cartofi la cuptor (rețeta lui Radu Anton Roman)

Carnea se taie bucati mici si se rumeneste in ulei, se stinge cu supa de oase si se fierbe cam trei sferturi de ceas

Cartofii se curata, se taie bucati si se fierb, cascavalul se curata de coaja si se rade, pasta de rosii se dilueaza cu putina apa fierbinte

Se adauga la carne pasta de rosii, zahar, piper, sare si se fierb impreu­na, sa scada cat s-o putea, apoi se lasa sa se raceasca

In 2 linguri de unt incalzit se adauga faina desfacuta in lapte rece, se da in clocot cateva minute, amestecand continuu

Sosul ciulamalesc se raceste putin, apoi se adauga treptat ouale si cartofii, menta tocata marunt si, in sfarsit, se rastoarna peste carne, amestecand usor

Ciudatenia obtinuta (ati vazut vreodata ceva mai eteroclit? asta o fi simbolul Dobrogei!) se asaza intr-o tava unsa cu unt si asternuta cu pesmet

Deasupra se presara cascaval ras si se da la cuptor, foc marunt, circa 1 jumatate de ora

Sursa: Bucataria lui Radu.ro