Ascultă Radio Antena Satelor Live

BUCATARIALUIRADU.RO. Ghiveci săsesc (rețeta lui Radu Anton Roman)

Baza unui ghiveci săsesc e supa! Tot ce se adaugă, tot ce se prăjește, fierbe, coace, rumenește, înăbușă trece prin gusturile și miresmele de „claren supe“. La sași, dacă supă nu e, nimic nu e! Dintre vinurile de origine germana din Ardeal - Riesling (von Rhin), Traminer(Gewurz!), Neuburger, Furmint - singurul potrivit la un ghiveci ...saxon (vasazica la Biertan a-nceput balcanizarea Flandrei si Westfaliei !) ar fi, nu ma-ndoiesc, un robust Furmint. Si il vom alege pe cel de pe Tarnava Mare, de la Hoghilag sau de la Loamnes.

01 August 2017, 10:55

Incisiv si tunator, vinul stralucitor, imbracat in armuri aurii, va pravali micile bariere grasute ce incetinesc asimilarea tezei convietuirii capro- varziste, va ridica, cu douasprezece grade, intensitatea comunicabilitatii, interioare si exterioare a bietului ghivecel, confirmand un paradox (culinar): asocierea neverosimila a doua fluvii incompatibile, Donau-ul si Dunarea de Jos.

Ingrediente Ghiveci săsesc (rețeta lui Radu Anton Roman)

1 kg carne, vrabioara de vita fara os
sare, piper, dupa voie si nevoie
500 g rosii proaspete
2 pastarnaci
1 telina
3 ardei grasi
1 lingura de faina
600 g ceapa
2 kg cartofi
1 lingura de pasta de tomate
100 ml vin rosu
200 ml smantana
3 morcovi
1 legatura de patrunjel verde
1,5 litri de supa de oase
200 g unt (sau ulei, caci colesterolul e international,
cu libera circulatie, chiar si la sasi , in tara „Siebenburgen“)

MOD PREPARARE Ghiveci săsesc (rețeta lui Radu Anton Roman)

Carnea, taiata bucati, se bate putin si se sareaza, bucatile de carne se trec prin faina, se rumenesc pe foc iute in putin unt si se sting-inabusa cu 2-3 linguri de supa, lasand cratita sa undeasca pe foc cat de mic, acoperita

Ceapa se taie pestisori si se caleste in unt, cu un paharel de supa, se adauga pasta de tomate, 1 litru de supa, sare, piper, sa clocoteasca 1 jumatate ora, apoi se varsa peste carne

Morcovii, telina si pastarnacul se toaca feliute si se rumenesc separat (tot in unt!), se sting cu 1 paharel de supa, apoi se rastoarna peste carne

Rosiile se taie jumatati, ardeiul gras se taie fasii subtiri (julien!)

Cartofii curatati se taie cuburi si se fierb (pe jumatate!) in apa cu sare

Cand carnea este aproape fiarta, se adauga cartofii, ardei gras, rosii, sa mai fiarba impreuna inca 10 minute

Patrunjelul verde se toaca marunt

Spre sfarsit se adauga vin rosu

Saxono-ghiveciul se parfumeaza-drege cu smantana si verdeata

Sursa: Bucataria lui Radu

Hribii – comoara pădurilor românești
Gastronomie 20 August 2025, 11:45

Hribii – comoara pădurilor românești

Hribii, numiți și „pitarcă” sau „mânătarcă”, ocupă un loc de cinste în gastronomia românească și în tradițiile de toamnă.

Hribii – comoara pădurilor românești
10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Gastronomie 18 Iulie 2025, 12:18

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative

În gastronomia românească, plantele sălbatice au fost folosite de secole, mai ales în bucătăria tradițională rurală, unde...

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud