-

BUCATARIALUIRADU.RO. Gogoși pripite (rețeta lui Radu Anton Roman)

Gogoși pripite! O rețetă din străbuni, delicioasă, adaptată de Radu Anton Roman. Duminica, ori pe la targuri si dragaice, „neamul“ era invitat neprotocolar la „gogoasa infuriata", vizita in urma careia fericitii primeau, pe vreun creitar, o minciuna gogonata si gustoasa, ca si vata de zahar (pe asta n-o putem face in casa, trebuie motor). Destinat copiilor, dulcele umplea candva „podurile“ Bucurestiului, fiind confiscat mai ales de adulti pofticiosi si nostalgici.

Ingrediente Gogoși pripite (rețeta lui Radu Anton Roman)

Aluat, sa zicem, unu (reteta de pe la 1900):
1 litruta de lapte
1-2 linguri unt
1 praf de sare
1 sfert de chil faina
4 oua

Aluat doi (reteta moderna de la tanti Maricica):

2 cani de lapte
1 ou
drojdie, cat o jumatate de nuca
1 praf de sare
3-5 linguri zahar, dupa gust
2 plicuri zahar vanilat
faina, cata primeste coca

MOD PREPARARE Gogoși pripite (rețeta lui Radu Anton Roman)

Aluat (reteta de pe la 1900):

Laptele cu unt, si sare se pune la fiert
Dupa primul clocot se rastoarna faina si se amesteca, pe foc, sa se coaca
Dupa ce s-a copt, se lasa sa se raceasca si apoi se freaca cu ouale, de-a randul

Aluat doi (reteta moderna de la tanti Maricica):

Laptele se aduce la starea fizica de „caldut“
Se face o maia cu drojdie, putin lapte si ceva faina si se lasa la cald
Se framanta un aluat potrivit din lapte, ou, zahar si ce faina trebuie
Se amesteca cu plamada, se lasa sa creasca

Prajeala:

Se incinge untura (e cea mai buna, dar merge si uleiul), multa, ca la cartofi prajiti
Se inmoaie lingura in grasimea clocotita si se ia cate o bucatica de aluat, punandu-se, desigur, in cratita
La inceput focul trebuie sa fie bland, pana cresc gogosile, apoi iute, pana se rumenesc, prajindu-se pe amandoua partile
Se dau la masa fierbinti, presarate cu zahar pudra (sau umplute domestic cu marmelada)
Mode mai noi si mai dietetice cer sa „stergem“ gogosile de grasime asezandu-le pe un „pres“ de sugativa.

Sursa: Bucataria lui Radu