Ascultă Radio Antena Satelor Live

BUCATARIALUIRADU.RO. Perișoare cu smântână și mărar (rețeta lui Radu Anton Roman)

Moldova a născut multe lucruri bune, între care și această mâncărică mai degrabă lejeră, ce se poate înfuleca cu mămăligă și nimic mai mult! Dar de baut se bea cu Francusa de Cotnari! Pentru ca acesta e marele secret al celebrei podgorii moldovene, sa fi pastrat din vechime nu numai dovezile grele, imperiale, tatuate pe brocart si matase aurita - incerc sa descriu Grasa cea dulce ca mierea, verde, aurie si uleioasa ca o secretie vinovata de crin regal, cu fulgerari stinse de chihlimbar rosu, coplesind universul cu miresme de caise rascoapte si ceara de albine, rasucind legea gusturilor dupa nazaririle ei, poftind ca o odalisca capricioasa numai la ce-i scump si inaccesibil (vinului): miez de alune uscat la soare tropical, dulceata de stafide grecesti si migdale indulcite servite aiurea, pe frunze amarui de pelin - ci si cele scrise cursiv pe stamba mai poznasa, mai de copil de casa vesel, care este Francusa (Tartara ii mai spun plaiesii).

02 August 2017, 11:40

Un vin baut de sete si placere, cu roba limpede si directa ca un buchetel de flori de camp atarnat de gatul sticlei, sec si sprintar la gust in primul an, tot sec, dar mai rotund si mai complex in al doilea. O bautura sanatoasa ca viata la tara.

Taina (daca si asta-i taina!): inlocuiti, daca vi se nazare, mararul cu tarhonul (veti fi inlocuit astfel rasaritul cu apusul si Bahluiul cu Tarnava Mica).

Ingrediente Perișoare cu smântână și mărar (rețeta lui Radu Anton Roman)

500 g carne slaba de vitel
500 g carne slaba de porc
300 g miez de paine alba
1 ceapa
2 oua
100 ml lapte
marar (3 legaturi)
sare, piper
faina
800 ml smantana
100 g unt
2 linguri de praf de ciuperci uscate

MOD PREPARARE Perișoare cu smântână și mărar (rețeta lui Radu Anton Roman)

Se toaca carnea
Painea se inmoaie in lapte, se scurge, se stoarce
Ceapa se toaca foarte marunt, se inmoaie in unt, la foc mic
Se bat ouale
Mararul se toaca marunt tare
Se amesteca carnea tocata cu painea, ceapa, ouale, o treime din marar, sare, piper
Se amesteca faina si o alta treime din marar intr-o farfurie
Se tavalesc prin faina perisoare de marimea unei guri cuminti (o nucsoara, spune Pastorel Teodoreanu)
Se prajesc perisoarele in unt pana se rumenesc usor si se-ntaresc
Se freaca smantana cu doua linguri de faina, marar si praful de ciuperci
Scurse de grasime, se potrivesc - ca niste oua intr-un cuibar - intr-un vas, o cratita, o oala larga si joasa de lut sau un vas de Jena
Se acopera cu smantana
Se pune oala acoperita in cuptor, sa fiarba molcom la foc mic pana cand scade mai mult de jumatate

Sursa: Bucataria lui Radu

În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete