-

Sul de creier (rețeta Kerei Calița)

Fiica domnitorului Radu Șerban, Elina, soție a marelui postelnic Constantin Cantacuzino, a căpătat într-o viață lungă cinci fete și șase băieți.

Și după datina principatului, fetele și-au luat la măritiș partea cuvenită din averea părintească, iar restul satelor și a pământurilor a fost împărțit în bună liniște și pace băieților clironomi, de marea postelniceasă Elina Cantacuzino, rămasă văduvă și retrasă la moșia baștinei sale – Mărginenii.

La masa împărțelii averii părintești, Elina doamna a adus și suluri de creier pentru desfătarea pântecului și vigilența minților odraslelor.

Proporții pentru foaie: 4 ouă, 4 linguri mari de ulei, 4 linguri tot atât de mari de făină, 5 linguri tot atât de adânci de brânză rasă, 300 ml de lapte. Se face un rântaș din ulei și făină, cu mare băgare de seamă pentru a rămâne alb ca pânza de borangic și se stinge cu laptele călduț abia muls de la vacile din gospodărie. După ce s-a răcit se pun: telemeaua de oaie rasă, gălbenușurile pe rând și la sfârșit albușurile bătute omăt.

Citeste continuarea pe Kera Calita