Ascultă Radio Antena Satelor Live

Imam Bayildi (rețeta lui Radu Anton Roman)

Astăzi, vă prezentăm o mâncare tradițională turcească, variantă adaptatat după rețeta lui Radu Anton Roman.

23 Iunie 2017, 09:55


Deliciu turcesc - monada gastronomica - pe care nimic si nimeni nu l-a putut sparge si schimba, atat a fost de rotund modelul.

Desi mai incearca unii sa-i adauge carne de berbec si laptarii - tot spre turci ducandu-se, zic ei naivi - experienta ne arata ca-i o prostie zadarnica si ca iese un rahat (dar nu de cel locum).

Daca imamul innebunea la mancarea asta, manastirile romanesti au inaltat-o drept lucrare de post si de pret, iar in vechiul Bucuresti nu se putea birt serios fara tocmeala de vinete cu rosii si usturoi, ca nu mai venea lumea, se ducea la altii.

O fi imam baialdi-ul mancare islamica, dar culmea, merge cu vin rosu.

Ceva mai usor, bineinteles, un Merlot de la Plenita, la o adica (sa nu ne indepartam de fluviu), dar nu vechi, ca-si uita toate poznele tineretii si din chefliul si nebunaticul Hal inhaitat cu talharii si farsele lui Falstaff, devine ditamai regele Henric, solemn, responsabil, maret.

Eu unul, imi potrivesc - la mancarea asta de vara-toamna - si un Merlot de la Saligny, tot tanar, de un an - doi, inca sovaind intre arome de fructe de padure si miros de flori de camp, cu gustul inca crud si ierbos, cu un pic de must sagalnic si efebiac ascuns in forta lui felina de acum si de mai tarziu.

Ingrediente Imam Baialdi (rețeta lui Radu Anton Roman)

1,5 kg vinete coapte si lungi

Umplutura:

2 cepe
1 patrunjel
2 ardei grasi
3 capatani de usturoi
2 morcovi
1 telina
3 linguri de varza tocata

Sos:

1 kg rosii
200 ml ulei masline
1 ardeias iute
piper, sare

MOD PREPARARE Imam Baialdi (rețeta lui Radu Anton Roman)

Vinetele se grijesc (se spala, se scot din coada) si se cresteaza, dar numai de patru ori, si nu asa adanc, cat sa se tina un pic vanata de miez

Se oparesc iute, se presara cu sare si se pun intre funduri de lemn, presate, sa-si lase zeama amaruie

Se toaca toata umplutura si se caleste in 100 ml ulei de masline, ca asa e Levantul, la noi scump, la ei gustos (sa va puneti o pestelca mai grosuta, ca sar picuri fierbinti unde ustura mai voiniceste)

Usturoiul nu se caleste, sa ramana viu pana-n vanata si acolo sa moara, dar se taie-n doua cateii, sa sufere un pic

Vinetele se pun in tava si se indeasa-n crestaturi cu prajeala asta, cu cateii de usturoi, cu ceva sare si piper

Rosiile se curata de pielita si se dau prin sita

Se toarna untdelemnul ramas, bulion de rosii, ardeiul iute tocat

Se pune tava la cuptor, acoperita, sa se coaca inabusit o jumatate de ora, apoi se lasa sa scada pe marginea plitei, sa se indese toate bunele in ceva si mai bun.

Citeste alte retete pe Bucataria lui Radu.

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua