-

Plăcintă cu nuci (rețeta lui Radu Anton Roman)

Plăcinta cu nuci, după rețeta lui Radu Anton Roman, este un desert delicios, rafinat, potrivit pentru orice anotimp, pe care îl poți savura la orice masă.


(De Sfanta Varvara, 4 decembrie, n.m.) Mamele obisnuiesc sa-si imbarbureze copiii, ungandu-i pe fata cu miere, cu apa in care s-a topit zahar etc., ca sa fie feriti copiii de varsat (sau de friguri), sau, daca s-au imbolnavit, boala sa fie dulce ca mierea, ca zaharul s.a.m.d.

In apa cu care se spala copiii s-a spalat in prealabil o icoana, pentru ca fata copiilor sa fie curata ca icoana.

In unele parti se fac turtele Barburii - turte cu nuca, unse cu miere. Una se da de pomana la copii, cealalta se pune in streasina casei.

Langa casa se mai pune o cofa cu apa, in credinta ca, atunci cand va trece varsatul, sa manance din turta pusa la streasina, sa bea apa din cofa si sa plece mai departe, la alta casa. (Pamfile)

Credeam ca Moldova e taramul unde curge miere si ninge zahar, dar m-am inselat: torentii (diversitatii!) dulciurilor pe coastele sub (si sud) carpatice curg.

Aici, pe mesele targusoarelor dintre Buzaie si Cerne se formeaza nesfarsitele tornade lipicioase ale prajiturelelor, dulceturilor si placintelelor „de casa”.

Divagatie: ce epitet national-miraculos, acest „de casa”, prieteni, ce parola, mon ser, curat magica! Cine rezista - si nu se deschide - la auzul acestui „Sesam”?

E de-ajuns sa spui, in Romania, „de casa”, ca o vraja se leaga si obiectele - „tuica de casa”, „carnatul de casa”, „vinul de casa”, „taieteii de casa” sau, generalizand, „mancarea de casa” - devin irezistibile.

Aceasta, pe langa ca spune multe despre natura noastra infantil-rustic-nostalgic-patriotica (ar fi necesare nuantari, banuiesc, dar se racesc placintele), ar trebui sa fie indemn destept negustorilor si carciumarilor.

Ingrediente Plăcintă cu nuci (rețeta lui Radu Anton Roman)

Aluat (pentru 2 tavi):

1 jumatate kil de faina
1 ou
1 nuca de unt
1 praf de sare

Umplutura:

1 juma de kil de nuci pisate (la munte se pun alune)
250 g zahar (sau miere)
200 g unt

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu