-

Mămăligă cu magiun (rețeta lui Radu Anton Roman)

Mămăligă cu magiun, după rețeta lui Radu Anton Roman, reprezintă un desert tradițional din zona Ardealului, care în urmă cu zeci de ani, făcea deliciul meselor.

Destui dintre dumneavoastra sunteti oameni cititi si mai ales umblati, chiar si prin nordul feeric, mitic, fabulos, mirific, folcloric, paseist si magic, asa ca nu-i nici o noutate, banuiesc, intr-o prajitura exceptionala, facuta ca la carte (targoveata), cu creme, cu blaturi, cu frisca, dar din mamaliga (acum multi vor da din cap, mincinos si suficient, ca da, ei de o viata, joi si duminica, ca pifanii si servitoarele, dau o fuga pana-n Maramures, special ca sa manance delicatesa asta, mamaliga cu magiun, ca si cum ar fi de rusine sa recunosti ca n-ai auzit in viata ta de asa ciudatenie, care numai „pe poduri“, in catunele pierdute pe platourile inalte de la izvoarele Ruscovei si Botizei se mai face, intamplator).

Nu stiu ce sa bem la bucuria asta dulce acrisoara. Un must rasdulce de Traminer Roz de Alba (ca asa am cunoscut-o eu pe Desdemona Patrului si mult bine mi-o parut)? Ar merge, mai ales daca a luat-o nitel din loc si fasaie ca o cobra indragostita.

Ingrediente Mămăligă cu magiun (rețeta lui Radu Anton Roman)

1 litru apa
1 lingurita de sare
500 g malai
100 ml smantana
450 g magiun de prune sau caise
250 g nuci
50 g unt
1 albus de ou

Afla modul de preparare al acestei retete pe Bucataria lui Radu

Sursa foto: Simona Lazăr