Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plăcintă bucureșteană cu mere (rețeta lui Radu Anton Roman)

Plăcinta mahalalei bucureștene de altădată-meseriași, coafeze, studenți săraci, fete de măritat fără zestre, căruțași, ospătărițe, câte-un profesoraș sau un „catindat“ pe la primărie, casnice, samsari de chitimii, hartogari, casierițe, negustori mărunți, infirmiere, șuti cu ștaif, cheferisti. O mulțime între două lumi, nici tu țigănime soioasă, dar nici high life cu bănet la bancă și vacanțe la Paris.

21 August 2017, 12:39


Jinduiau ingrozitor, cat tineau ziua si viata, privind pozele din „Realitatea ilustrata“si palariile albe ale Gretei Garbo de la gradina de vara „Colorado“.

Ca niste erzatz-uri, cantau si traiau sordide romante de amor. Printre glastrele cu flori de muscata si printre perdelele cuviincioase de zorele se teseau, in lipsa de orice altceva mai bun, dezvirginari mizerabile (urmate violent, dar previzibil de nunti si nasteri), adultere vulgare si mediocre, iubiri ratacite.

Duminica, tot familionul se ducea card sa se uite la lumea de pe Calea Victoriei, ca la cinema, apoi se-ntorcea la masa de pranz, la o placinta calda cu mere, barfind ce vazusera „in centru“ si citisera prin reviste, balacarindu-si visurile inaccesibile. imbatraneau, se-ngrasau, visele se resemnau, se uscau, le ramanea placinta, parfumata, frageda, devotata ca o imortela.

Femeile fac tot felul de copturi, mai ales placinte, pe care le impartesc mai ales saracilor de pomana (Mosii de Florii, nota mea), ca sa nu pateasca si ele cum a patit mama lui Lazar, care a murit de dor de placinte, sau ca avutul, care n-a vrut sa-i dea lui Lazar cel sarac nici macar o singura faramitura de paine de pe masa sa ca sa-si potoleasca foamea. (Marian)

Ingrediente Plăcintă bucureșteană cu mere (rețeta lui Radu Anton Roman)

Aluat:

1 pachet si jumatate de unt
250 ml smantana
1 ceasca mare de faina - 300-350 g
2 linguri zahar

Afla care sunt ingredientele necesare si modul de preparare pentru aceasta delicioasa placinta cu mere pe Bucataria lui Radu.

În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete