Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sărmaluțe în foi de viță (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Sarmalute din carne de gasca (dupa Radu Anton Roman) e unul dintre cele mai savuroase preparate traditionale romanesti. „Din cale afară de fine, sărmăluțele din carne de gâscă cer un vin roșu, nu foarte legat și ca atare dispus la tovărășie.

24 Aprilie 2017, 06:06


Si ma gandesc uneori la Rosul de Cotesti (o preferinta subiectiva, n-o luati in seama), un vin sec si infipt, destul de rar, ce-i drept, de la o vreme - caci cine sta sa mai amestece si sa potriveasca Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon si Merlot - dar spectaculos de delicat, iar, in anii buni, chiar irezistibil.

Se potriveste perfect cu sarmalutele acestea de o mare eleganta, care ar fi dominate si chiar anulate de un vin prea reliefat.

Daca nu gasiti Rosu, ceea ce e foarte probabil, nu-i nimic, Vrancea e mare, cea mai mare, chiar, podgorie din tara, cu vinuri si rosii, si albe, si seci si demiseci, si de oala si de pahar de cristal.

Si sa vedem, ce-alegem din pivnitele acestea de pe vremea lui Stefan cel Mare?

Ceva mai cu miez si cu greutate, un Cabernet de la Razoare (isi mai aduce cineva aminte de virtutile si de tinuta acestui conte scapatat de la Panciu?) O Feteasca Neagra mai cu prestanta de la Carligele? Un Merlot suplu de la Jaristea? Sau un vinut, o joaca de la Tamboiesti, o Galbena mai zburdalnica?”

Sarmalute în foi de viță (rețeta)

Ingrediente

Sarmalutele:
foi de vita
2 oua
1 ceapa
1 ardei gras
4 rosii
sare, piper
150 ml lapte
100 g grasime gasca
marar

Afla restul ingredientelor necesare si modul de preparare pe Bucataria lui Radu.

În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete