-

Sărmaluțe în foi de viță (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Sarmalute din carne de gasca (dupa Radu Anton Roman) e unul dintre cele mai savuroase preparate traditionale romanesti.

„Din cale afară de fine, sărmăluțele din carne de gâscă cer un vin roșu, nu foarte legat și ca atare dispus la tovărășie.


Si ma gandesc uneori la Rosul de Cotesti (o preferinta subiectiva, n-o luati in seama), un vin sec si infipt, destul de rar, ce-i drept, de la o vreme - caci cine sta sa mai amestece si sa potriveasca Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon si Merlot - dar spectaculos de delicat, iar, in anii buni, chiar irezistibil.

Se potriveste perfect cu sarmalutele acestea de o mare eleganta, care ar fi dominate si chiar anulate de un vin prea reliefat.

Daca nu gasiti Rosu, ceea ce e foarte probabil, nu-i nimic, Vrancea e mare, cea mai mare, chiar, podgorie din tara, cu vinuri si rosii, si albe, si seci si demiseci, si de oala si de pahar de cristal.

Si sa vedem, ce-alegem din pivnitele acestea de pe vremea lui Stefan cel Mare?

Ceva mai cu miez si cu greutate, un Cabernet de la Razoare (isi mai aduce cineva aminte de virtutile si de tinuta acestui conte scapatat de la Panciu?) O Feteasca Neagra mai cu prestanta de la Carligele? Un Merlot suplu de la Jaristea? Sau un vinut, o joaca de la Tamboiesti, o Galbena mai zburdalnica?”

Sarmalute în foi de viță (rețeta)

Ingrediente

Sarmalutele:
foi de vita
2 oua
1 ceapa
1 ardei gras
4 rosii
sare, piper
150 ml lapte
100 g grasime gasca
marar

Afla restul ingredientelor necesare si modul de preparare pe Bucataria lui Radu.