Rețeta de cighir
Și iată ce-a lăsat scris nurorilor, că atunci, la sărbătoare, când au invitați negustori din cei mari, zece la număr să gătească cu: 1,5 kg organe și 1 kg carne de miel, prapurul de la sacrificat, 12 ouă de gâscă sau rață, 10 legături ceapă verde, 6 legături usturoi verde, 100 ml vin alb dulce, 5 legături mărar, 5 legături pătrunjel, sare, piper și cimbrișor.
Și cum nevestele fiilor stăpâneau cu dulceață peste cămările și cuhniile casei au curățat cu îndemânare organele și carnea de pielițe, de nervuri si într-o oală mare le-au pus la fiert împreună cu 2 morcovi mari, 4 cepe uscate, foi de dafin, sare și piper.
După ce le spumuiesc și fierb, se scot și se lasă la răcorit jumătate de ceas, apoi se taie la cuțit în cubulețe egale odată cu ceapa verde, usturoiul verde, pătrunjelul, mărarul. Cu putere se amestecă cighirul turnându-se vinul și cele 10 ouă bine bătute la tel, fără repaos, apoi ...............................
Citeste continuarea pe Kera Calita