-

Ciorbă de fasole verde ca la Săliște (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Ciorba de fasole verde are dichisul ei, la Săliște. Și-o poveste de ținut minte! De la Radu Anton Roman citire.„Mie nu-mi suflă nimeni în ciorba“ zic cu țâfnă proștii și fudulii, dar la Săliște nici nu-i nevoie de așa vorbă, că nici nu-i ciorbă așa fierbinte și nici partagul așa fâșneț ca la alții, mai din sud.


Romancele din Transilvania, cand pun bors, ies in curte ori in strada si trag de ureche ori de cap pe cel dintai crestin, ca sa se inacreasca borsul, cum s-a inacrit omul de suparat ca-l tragi de par.

- Acru borsu! - zic ele.

- Acru sa-ti fie! - zice razand cel tras de ureche, daca e om al casei sau un prietin.

- Ba fie-ti al dracului borsul! - zice suparat altul.

Acesta, tocmai fiindca injura, e omul borsului, caci romanca l-a inacrit, asa cum ar vrea sa-i fie borsul.

Daca cel tras de cap e om de-al casei sau o vecina, ori o cumatra, incepe sa fuga spre casa, romanca dupa el, si dau navala in odaie pe intrecute.

Vorba e: cine ajunge mai intai sa sufle in bors.

Ciorba de fasole verde (rețeta lui Radu Anton Roman)

Daca sufla stapana casei mai intai, o sa manance borsul in pace; daca nu, are sa i se intample cine stie ce suparare pe vremea cat va tinea borsul. Si de obicei ii vine vreo suparare, caci ele vin multe, dar nu din pricina suflarii-n bors.

Taranul crede asa: „Si cumatra asta a noastra vine pe la noi numai ca sa ne sufle in bors“, adeca sa ne prevesteasca rele. (Marian)

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu.