-

Ficăței de știucă în unt (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Chiar dacă știuca e un pește arhieuropean și nu e revistă de pescuit din Finlanda până-n Sicilia unde să nu apară spectaculoase trofee de esocide, puțini știu să mănânce o știucă cum știu românii, din cap în coadă, cu totul.


Stiuca cu sos de rosii, ciorba de perisoare de stiuca (mai ales acum, ca Delta, devenita rezervatie si depoluata prin falimentul industriei romanesti, si-a refacut populatia de esox lucius - cel mai sigur semn de apa curata) fac fala meselor dintre Severin si Sulina.

Dar chiar si dintre romani, putini sunt cei ce „stiu-ca“ una din cele mai alese bucatele din acest aprig rapitor e ficatul. Atat de putini, incat multi stramba din nas la auzul „nastrusniciei“. Pana gusta...

Cine vrea poate sa stoarca si un strop de lamaie. Dar nu e nevoie, lucrarea e rotunda.

Rafinata si necunoscuta, aceasta mancarica de pescar pervers si capricios poate cere un vin de asemenea necunoscut, care pe mine m-a incantat: Babeasca Gri, creatie recenta a podgorenilor Vrancei, dusa spre Dunare, la Galati, pe dealurile Bujorului (ce bucurie s-auzi ca unii se muncesc sa ne imbogateasca)!

Vinul, un alb de masa crescut pe o buturuga de rosu, are o frumoasa roba vag cenusie, e placut, cu iz floral demisec spre sec, cu gust de fruct si fum.

E o codoseala mezalianta (Babeasca Gri cu ficatei de stiuca in unt, auzi tu!), o intalnire misterioasa dintre un mostenitor sarac dar cinstit, care o rupe insa total cu trecutul negru (rosu) si aceasta trufanda aristocrata, veche de milenii a apelor, demna, credeti-ma, de cea mai mare bucatarie a lumii.

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu.