-

Ciorbă ardelenească de lobodă (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Nu „se există“, în rotunda ( ca o gălușcă) și pofticioasa Transilvanie, zemuri curative, de oameni bolnăvicioși, apele chioare ale primăverii muntenești.


Sigur, se fac fierturi de verdeturi, de ierburi, dar numai ca parte, marunta, dintr-o ciorba adevarata, cu carne si laptarii. Pe de alta parte (a oalei), ardelenii s-au invatat de la sasi cu „zupele“ clare, din carnuri rasfierte cu taietei sau galuscute, pe care moldovenii nici ca le pot intelege, dar cum sa le mai si faca!

In ajunul Santoaderului merg feciorii si fetele inainte de rasaritul soarelui pe deal, dupa un fel de radacina, numita iarba- vantului, apoi dupa iedera si popalnic, pe care le sapa din pamant cu un cutit, in locul lor pun paine si sare, ca sa aiba leac.

In ziua de Santoader se spala fiecare cu apa de pe iedera si de pe radacina de iarba-vantului, in credinta ca peste an vor fi feriti de vanturi ¿i de orice soi de bube. Radacina de iarba-vantului se pastreaza, iar peste an, de este cineva bolnav, se afuma cu ea. (Pop Reteganul)

Afla ingredientele si modul de preparare pe Bucataria lui Radu.