-

Miel ca la Stambul (rețeta Kerei Calița)

Pe la 1850, Stambulul păstra încă din vremea împăraților Bizntini -Mahalaua Francilor- numită Galata, alături Pera. Cu vremea s-au făcut totuna, astăzi numindu-se cu același nume, au Pera, au Galata, locul de cămin al necredincioșilor ghiauri: franci, greci, valahi din munți, armeni, evrei și felurite alte neamuri, mai toți negustori, supuși la Sublima Poartă. Cutuma mahalalei cerea ca orice neguțător să ducă vizirului -pe lângă pungile cu galbeni- și un plocon cu mielul întreg, aromat cu toate mirodeniile Stambulului.

Mielul de 12-14 kg jupuit, spălat e pregătit cu o zi înainte pentru copt într-un baiț alcătuit din: 200 ml ulei de măsline, 1 litru de vin alb dulce, sare, piper, ienibahar, sofran, rozmarin, cimbrișor, 5 legături ceapă verde și 5 legături usturoi verde tăiate foarte mărunt.

Din mirodeniile scrise mai sus, se face un sos și se freacă bine mielul și pe dinăuntru și pe dinafară după care se acoperă cu o pânză albă curată înmuiată în vin până a doua zi de dimineață când se ........................

Citeste continuarea pe Kera Calita