-

Tocană ardelenească de cartofi (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Zisă națională la ei în regiune, tocană de cartofi de pe valea Hartibaciului seamănă cu bucla strâns împletită de pe chelia cafritelor de liceu bantustanez, cu platitudinea spumoasă și previzibilă a spritului, cu simplitatea cronic tuberculoasă, dar reparabilă de către orice potcovar, a mașinăriei Dacia 1300.

E deopotrivă marcă și eșec, banalitate și stindard, laitmotiv și bizarerie, defect principal și calitate absolută!

Silvaner-ul din pivnitele hiperboreene (tineti minte numele asta - Magura Silvaniei - e numele unei metropole a vinului) pare a fi modelul metamorfozei feerice. Acolo, in tainitele afunde ale nordului, micul paj al padurii, colorat caraghios in verde-rozaliu, stangaci si buburos ca un broscoi - de, acneea juvenilissima - se preface incet incet, ca-n basme, in regele unei tari secetoase.

Puberele sale sudori se distileaza, incep sa fumege transparent, cu ceturi usoare, o aroma delicata si invaluitoare de fructe uscate inlocuieste duhoarea universala.

Solzii cruzi ai varstei critice cad, un print-duh se ridica elastic de sub pamant, in zbor amplu, elegant (miracolul e complet doar atunci cand, percepandu-i splendoarea tropicala, atingerea buzelor voastre va tresari, electrizata, la gustul neasteptat de piper verde, de cuisoare, de caisa necoapta) misiunea lui e sa colinde lumea, sa sature si sa bucure oameni flamanzi si munciti, care stiu ce-i mancarea destula si vinul bun si nu lasa nimic pe a doua zi.

Ceaunul nu se da imprumut, ca te poti umplea de bube rele. (Lupescu)

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu.