Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cârnați de vânat (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Cârnații de vânat se fac de veacuri în gospodăriile țărănești din Ardeal (și de pretutindeni, am ales Transilvania mai mult din prudență și patriotism local, nu poți bracona departe de casă, cu necunoscuți, că te toarnă) numai în amestec cu carne de porc de curte, mai grasă.

01 Martie 2017, 07:59


Vinul, insa, nu poate fi oricum, ci numai rosu sec, uscat, noduros, salbatic dar popular, adica Puterea Ursului de Bolindetu - sau, daca vi se pare (prea) inaccesibila Valcea, multumiti-va cu ce gasiti asemanator prin „saracia“ predominant lucie, dar mai ales alba a Bihariei, la case gospodaresti din Sacuieni si Salard: un Francos ori un Vanat, ori un Bacator rosu - dar sigur va trebuie mare noroc, sa le gasiti, si pricepere, sa le recunoasteti, ca acestea toate, licori inveselitoare, sangerii, au gloria apusa in alt secol; ce-a ramas si poate ca beti dumneavoastra sunt doar petice, sclipiciuri mici dintr-o fosta mantie stralucitoare.

Celor ce n-au umblat prin zapada pana la brau, pe o urma proaspata de mistret, tulburat de chefnitul cainilor, retraind cea mai veche emotie a fiintei, nu le pot explica extazul si teroarea vanatorii.

Ma voi multumi doar sa le expun paradoxul Sfantului Hubertus: dupa ce ucizi, epuizat de frig si catarat pe munti inzapeziti, trantit langa un foc, singur si nelinistit, cu un blid sarac, sacralizat de carnea unui sacrificiu si luminat de un pahar de vin curat, fiert cu ce-i dat, te simti martor disperat dar necesar la facerea lumii.

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Gastronomie 29 Aprilie 2024, 06:42

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte.

Carnea de miel este la mare căutare în aceste zile, când se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte
Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
Gastronomie 25 Martie 2024, 09:41

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers

Peste 150 de mărci de vin şi şampanie ungare vor participa cu un total de 700 de sortimente la degustarea de deschidere a...

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local