Ascultă Radio Antena Satelor Live

Hârzobi de păstrăv afumat („păstrăvi la cobză”) - Rețeta lui Radu Anton Roman

La munte, în județul Suceava, peștele se usucă. Peștișorii nu se curăță, se întind pe drănicioare ori se înfig în țigle și se dau în cuptorul înfierbântat, după ce s-au sărat. Când sunt uscați se scot și se păstrează în oale ori borcane.

23 Februarie 2017, 11:43


Lostuca (lostrita) si pastravul se usuca, se afuma si se pun in harzoabe, un fel de rachetele din cetina de brad. In aceasta stare se trimit la orase si se vand cu pret bun. (Lupescu)

Daca in lume, observa Pastorel, toti afuma cu lemn tare, excluzand violent rasinoasele, ca prea agresive, ei bine, romanul din Bucovina apuseana (dar, pe gustate si pe luate, si cel din Arges, Hateg si Neamt) s-a folosit tocmai de acest dar al bradului de a-si impune mirosul, spre a crea unul din cele mai rafinate si savuroase aperitive, pastravul afumat la fum de cetina si pastrat in harzob de brad.

Se poate oferi imediat, e magnific, dar se poate si conserva in (alt) harzob, caci asa, invelit in aceasta savanta impletitura de cetina sau, dupa obicei si loc, in coaja de brad, pastravul capata o mireasma uluitoare, devenind, spre ciuda si stupoarea ignorantilor, unul din unicatele mondiale ale gastronomiei romanesti.

Vinul salmonidului acesta? Feteasca Alba de Tarnave, fara nici o indoiala, pentru ca numai acolo, in zona racoroasa, acest vechi vin romanesc se exprima complet (caldura excesiva aplatizeaza vinul) eliberand un buchet floral-ierbos si un gust bogat, dinamic dar si cu delasari de senzualitate si lene orientala.

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua