-

Musaca de Dorna (Rețeta lui Radu Anton Roman)

E, vorbiți-mi și mie acum despre apartenența orientală a acestei musacale!


Tot ce pot sa va mai spun, inmarmurit de atata bunatate, este ca un vin alb de Lechinta, Pinot Gris-ul, desi mai putin cunoscut, este, in anii cei buni, ceea ce Kilimanjaro este pentru literatura: un simbol al puritatii accesibile.

Fiindca barabulele (cartofii), dupa cum arata legenda, se trag dintr-o parte de vita si samanta de diavol, romanii din tinutul Dornei nicicand nu le intrebuinteaza ca bucate la ospetele lor publice, cum sunt, bunaoara, cumetriile, colacimile, nuntile, comandarile, si niciodata nu le dau de suflet mortilor. (Marian)

Frumoasa pozna! Pe de o parte, dornenii tin cartofii (numiti, tot pe langa obcine, si bandraburci) de blestemati si nu-i dau, vezi Doamne, pe la nasul ceremoniei crestine, sa n-o spurce, pe de alta parte, acasa, la dos, unde nu-i vad babele si nici popa, se fac frati cu musacaua cea mai buna din lume (vezi-i, Doamne!), atat de buna ca ne lasam toti in voia ispitei si trecem, ametiti de bucurie, puntea scoboratoare a marilor placeri!

Citeste continuarea pe Bucataria lui Radu