-

Ardei umpluți ca-n Bucovina (Rețeta lui Radu Anton Roman)

E de ajuns să adaugi ceva, o moleculă de zahăr să zicem, sau să scoți ceva, un atom de pătrunjel, să înlocuiești un nimicut, un fleac în aparență, și alchimia aceasta uluitoare a bucătăriei își demonstrează puterea și realitatea: totul se schimbă, dar nu nuanțat, ci până la rădăcină, derutant.


Dar daca, la ardeii umpluti traditional, moldovenii cei mai nordici adauga smantana (pai cum altfel?), vin, ceva cimbru, carne afumata, foi de dafin, ce se poate intampla? Va spun eu: intalnirea aparent imposibila dintre paradisurile sigur ireconciliabile ale rafinatei bucatarii provensale, catifelatei gastronomii normande si deliciile elegante ale targurilor moldovenesti.

De o finete desavarsita, carnatia delicata a acestor ardei, gustul lor bogat - compozitie aparent incarcata, dar cu rezultat subtil - ii asaza de-a dreapta marii bucatarii mondiale. Ca sa rupeti gura lumii (cu o imbucatura cu gust stilat), alegeti ardei de o singura culoare, galbeni de preferinta.

Veti obtine o frumoasa montura fauve-ista, galben-rosie, si veti putea pune aceasta mancare pe orice masa, oricat de simandicoasa, cu succes sigur.

Surpriza poate continua, nici nu mai e surpriza, e aventura sa cari vin din Oltenia la Vatra Dornei, dar Negrul Vartos e un vin pe cat de severinean si de necunoscut (azi!) pe atat de ardelean si bun (dintotdeauna). Dupa ce a migrat spre sud, ca o pasare calatoare spre tarile calde, Corbul (tran)silvan a dat de bine si de soarele oltenesc si a dobandit vertebre mai puternice, armonios incarcate.

Mai mult, s-a dedat la fineturi, la mirodenii, la miresme de vanilii... Dar are dichis. Strugurii trebuie lasati sa se rascoaca pe coastele dintre trei paraie - Drancea, Blahnita si Orevita - la rasarit de Vanju Mare, pana imbatranesc si curge miere din ei.

Afla ingredientele necesare si modul de preparare pe Bucataria lui Radu