-

Ciorbă de dovlecei umpluți (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Citat cu greșeli tipografice dintr-un magazin ilustrat de epocă, semnat indescifrabil, la rubrică mondenități (sau mică joacă imbecilă a autorelui, în lipsă de inspirație și pe dinafara oricărui subiect): „O altă ciudățenie de târgoveți nebuni, un fel de ciorbo-tocanito-musaca, a fost inventată, în pofida împotrivirii autorităților liberale, deosebit de conservatoare de la o vreme încoace, de S.D.B.A.P.D. (Societatea Damelor Bine din Arealul Prahovo- Dâmbovițean).


Cu aceasta ocaziune, Damele Bine din sus-numitul areal au anuntat, spre surpriza onoratei asistente, a presei si chiar a lor insile, ca tema urmatoarei creatiuni este (ne cerem scuze daca va vom soca) scurtarea sortuletului de bucatarie pana la nivel de bentita-cordon, facandu-se in acest fel un necesar gest estetic, ce reda femeii moderne farmecul elegant si ii desavarseste totodata emanciparea, garantand, in acelasi timp, o importanta economie de material.

Dar scurtarea radicala a sortuletului elimina mai ales si mai ales cheltuiala si efortul neplacut al spalatului - caci e stiut de toti ca nimic nu e mai slinos si mai greu de nalbit ca sortul si carpele de bucatarie (cat despre acestea din urma, e sigur ca SDBAPD le va indeparta, asa cum merita, intr-o sesiune viitoare, inlocuindu-le cu sugestii din public si sedinte de telekinezie).

Pentru a preveni, totusi, patarea si deteriorarea hainelor bune, ce e de presupus ca vor fi expuse brusc - prin indepartarea sortului protector - accidentelor inerente din timpul preparatiunii mancarurilor grase sau cu sos, DBAPD vor gati nude, ceea ce va spori, desigur, gradul de intimitate al actului culinar. Mai mult, purtarea cordonului - fost sort - pe talie va da gospodinei un aer cochet, intru catva provocator, ce va fi apreciat corespunzator de musafiri - desi codul manierelor elegante insista ca gazda sa-si scoata bentita-sortulet atunci cand serveste la masa“

Ce sa mai zic? Vai de capul nostru! Singura explicatie este aceea, penibila, ca autorele, disperat, golit de idei si mijloace - „unde nema putirinta, geaba chichirez galceava“ observa balcanicul si dionisiacul (nu sunt oare sinonime?) Pann - dar flamand de (orice fel de) atentie, stie ca nimic nu starneste mila mai tare ca neputinta zbatatoare, entuziasmul fortat si exuberanta factice.

Afla modul de preparare si ingredientele necesare pe Bucataria lui Radu