-

Ciorbă de dovlecei umpluți (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Citat cu greșeli tipografice dintr-un magazin ilustrat de epocă, semnat indescifrabil, la rubrica mondenități (sau mica joacă imbecilă a autorelui, în lipsă de inspirație și pe dinafara oricărui subiect): „O altă ciudățenie de târgoveți nebuni, un fel de ciorbo-tocanito-musaca, a fost inventată, în pofida împotrivirii autorităților liberale, deosebit de conservatoare de la o vreme încoace, de S.D.B.A.P.D. (Societatea Damelor Bine din Arealul Prahovo- Dâmbovițean).


Cu aceasta ocaziune, Damele Bine din sus-numitul areal au anuntat, spre surpriza onoratei asistente, a presei si chiar a lor insile, ca tema urmatoarei creatiuni este (ne cerem scuze daca va vom soca) scurtarea sortuletului de bucatarie pana la nivel de bentita-cordon, facandu-se in acest fel un necesar gest estetic, ce reda femeii moderne farmecul elegant si ii desavarseste totodata emanciparea, garantand, in acelasi timp, o importanta economie de material.

Dar scurtarea radicala a sortuletului elimina mai ales si mai ales cheltuiala si efortul neplacut al spalatului - caci e stiut de toti ca nimic nu e mai slinos si mai greu de nalbit ca sortul si carpele de bucatarie (cat despre acestea din urma, e sigur ca SDBAPD le va indeparta, asa cum merita, intr-o sesiune viitoare, inlocuindu-le cu sugestii din public si sedinte de telekinezie).

Pentru a preveni, totusi, patarea si deteriorarea hainelor bune, ce e de presupus ca vor fi expuse brusc - prin indepartarea sortului protector - accidentelor inerente din timpul preparatiunii mancarurilor grase sau cu sos, DBAPD vor gati nude, ceea ce va spori, desigur, gradul de intimitate al actului culinar.

Mai mult, purtarea cordonului - fost sort - pe talie va da gospodinei un aer cochet, intru catva provocator, ce va fi apreciat corespunzator de musafiri - desi codul manierelor elegante insista ca gazda sa-si scoata bentita-sortulet atunci cand serveste la masa“

Afla care sunt ingredientele necesare si modul de preparare pe Bucataria lui Radu