-

Fasole făcăluită (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Magnifică însoțire pentru cârnați sau alte prăjeli de porc, fasolea bătută este în sine o bine mestecare, cu murături desigur. E iarnă, soarele a apus peste Valea Lapusului, ne-nsoțește la drum scurt pâlpâirea unei Seine blânde sau licărul vesel al unui Iordovan.


Iordanitul: colindul cu Iordanul. Inca din seara de 6 spre 7 ianuarie se strang mai multi insi la o carciuma si acolo mananca si petrec seara.

Unul din tineri, si anume capul, care pe alocuri poarta numele de popa, duce caldarusa cu aghiasma, in care-si strang banii, iar ajutoarele capeteniei poarta unul pamatuful sau motocolul de busuioc cu care iordanesc pe oameni si un altul - mai multi chiar, daca satul e mare - poarta o tepusa de lemn, pe care au a strange carne.

Astfel umbla ei apoi noaptea sau dimineata prin sate cantand Iordanul, adica aceleasi cuvinte pe care le canta si preotul in ajunul Bobotezei. Intrand in casa, iordanitorii iordanesc, adica stropesc, mai intai pe toti membrii familiei cu apa sfintita pe cap, iar dupa aceea, luandu-i pe toti de-a randul in brate, ii ridica in sus de trei ori.

In unele locuri stapanul casei, daca se simte puternic, cere capeteniei sa i se aduca un iordanitor a se lupta cu el. Luptandu-te cu iordanitorii te intaresti, dobandesti putere, caci luptatorul iordanitor in timpul luptei este ajutat de Sf. Ioan si acesta da in urma putere si celui care s-a luptat cu iordanitorii.

Pe Ioni si Ioane, daca-i prind iordanitorii, ii duc cu puterea la garla sau lafantana ca sa-i scalde, si nu-i iarta decat in cazul cand le daruiesc ceva.

In alte parti se aduna in aceasta zi baietii si fetele anume la fantani, unde se uda apoi unii pe altii cu apa, zicand ca se iordanesc, sau toarna cu ciutura apa in cap celor care vin la fantana dupa apa. (Marian)

Afla ingredientele si modul de preparare pe Bucataria lui Radu