-

Cocoș cu bame (rețeta Kerei Calița)

Numarul comesenilor, dupa grandoarea cocosului curatat : un cocos mic se socoteste la 800 grame, un cocos mare la 3-4 kilograme. Noi vorbim despre cocosul mic si devreme cantatoriu, aproape indeajuns pentru 6 cantareti. Se mai adauga :
2 cepe mari
1 kilogram de rosii bine coapte


1 kilogram de bame, cele zise si okra
O legatura de patrunjel
250 mililitri ulei de masline extravirgin
200 mililitri vin de Limnos alb sec
10 grame piper negru macinat (Piper nigramerum)
20 grame cimbru (Satureja hortensis)
5 grame boia de ardei de Cayenne (Capiscum frutences), 10 grame sofran (Crocus sativus)
10 grame sare de mare
Se spala cocosul netransat cu apa rece,de-i la indemana, cu apa de izvor. Intr-o incapatoare oala se rumeneste ceapa felii, in cateva linguri de ulei de masline. Se introduce cocosul ...........

Citeste mai departe pe Kera Calita

Rețetă din volumul „Bucătăria Balkaniei”, de Aurora Nicolau si Horia Pana. Editura Integral, 2016