Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tochitură măcelărească (Rețeta lui Radu Anton Roman)

De Ignat, în ziua sacrificiului, tradiția cere o pomană, pomana porcului, un recital culinar, în (același) timp ce popa cere amarnic și neîndurător post!

23 Noiembrie 2016, 09:56


Confuza si grea mai e viata pluriculturala...

La bunatatea asta bucovineasca, vinul cel mai potrivit ar fi unul din seria destul de subtire a rosiilor romanesti ceva mai usoare, sa nu astupe suculentele carnii. Si sunt destule relicve ramase din necunoscuta perioada prefiloxerica, ca o marturie delicata.

E vorba de Babeasca Neagra de Nicoresti, un vin mare in felul lui, dar bucuros sa se alature mesei noastre fara nici o ambitie, ca un prieten din copilarie, a carui stralucire vine mai ales din modestia si din consecventa (sau constiinta) unei valori exceptionale.

Divinitatile mostenite de la substratul autohton, trac si geto-dac, imprumutate si asimilate de la cultele greco-romane si orientale, dar si creatiile mitice stramosesti si romanesti, alcatuiesc un original panteon in care zeii imbracati in haine crestine si sfintii crestini imbracati in haine antice sau populare sunt ierarhizati in calendarul popular dupa rang, putere, varsta, atributii, grade de rudenie.

Acest panteon a avut marea sansa de a fi fost transmis de traditia orala in confruntarea lui bimilenara cu crestinismul.

Zeii panteonului carpatic isi fac si azi aparitia, in peisajul spiritual contemporan, li se acorda zile de celebrare si sacrificii sangeroase (porcul de Craciun, mielul la Sangeorz, berbecul la Samedru), sunt invocati pentru rezolvarea unor probleme presante ale oamenilor, precum alungarea secetei (Paparuda, Caloianul), aflarea ursitei (Sanvasai, Santandrei), casatoria fetelor (Maica Precesta, Sannicoara) etc. (dupa Ghinoiu)

Afla ingredientele si modul de preparare pe Bucataria lui Radu

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?