Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prăjitură Kiki cu caramel sărat

Prăjitura se numește Kiki pentru că e blondă, la fel ca și cățelul Kiki (va urma și o prăjitură Dixie cu cacao sau ciocolată, după cățelul Dixie, care este negru). Ar trebui să lansăm o nouă modă: rețete botezate după cățeii sau pisicile noastre!

25 August 2017, 13:50

Având în vedere numele, este o prăjitură atât de grozav de gustoasă încât m-am minunat singură după ce am scos-o din cuptor!!! Cam dă dependență.

Secretul este sosul de caramel sărat, care este mult mai ușor de făcut decât se povestește în toate rețetele de pe net. Am încercat mai demult și varianta periculoasă, cu smântână rece turnată peste zahărul fierbinte caramelizat. Nu are nici un sens! Varianta nepericuloasă este următoarea:

Se pun într-o cratiță 200 ml de smântână lichidă pentru gătit, 100 grame de unt tăiat bucățele, 3 linguri de zahăr brun și 3 linguri de zahăr alb.

Se amestecă pe foc mic până începe să dea în clocot. Apoi se lasă la fiert amestecând încontinuu minim 15 minute, mai precis, până începe să se închege puțin compoziția.

Din când în când se pun câteva picături din sos pe o farfurie, iar în momentul în care sosul se răcește și începe să se coaguleze, se stinge focul și se lasă la răcit.

Un alt indiciu este că și culoarea sosului va trece de la bej deschis la o culoare mai spre brun-roșcat. Pe măsură ce se va răci, sosul caramel se va închega foarte frumos.

Dar adevăratul farmec este dat de sare! Pentru asta, punem în amestec o jumătate de linguriță de sare (linguriță, nu lingură) cu câteva minute înainte de a stinge focul. Va ieși ceva grozav.

Acum să asamblăm restul de ingrediente:

200 grame făină cernută

½ plic praf de copt

100 grame zahăr

100 grame unt

1 ou

1 praf de sare

Un pumn de nuci tocate (dar nu foarte mărunt!)

Și, evident, sosul de caramel

Zahărul se freacă bine cu untul și cu oul bătut. Se adaugă sarea și făina cernută împreună cu praful de copt. La urmă se toarnă sosul de caramel sărat despre care am vorbit cu atât de mult entuziasm și se amestecă și nucile în compoziție. Totul se întinde într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor până trece testul scobitorii. Aluatul este un pic dificil de întins și de omogenizat în tavă, pentru că este mai curând elastic decât moale, dar merită efortul… După stingerea focului se mai lasă puțin în cuptor, pentru a se rumeni și a semăna la culoare cu blana unui cățel blond roșcat. Când s-a răcit puțin, se taie imediat pătrățele și se pune prăjitura în farfurie, pentru că peste câteva ore va deveni din ce în ce mai crocantă și mai greu de tăiat ‘estetic’. Dar este revoltător de bună!

PS: Cine animale nu iubește/Nici prăjitură nu primește. Cam asta e regula! Pentru restul…

Poftă bună!

Sursa: RADOR.RO.

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua