Ascultă Radio Antena Satelor Live

Puicană umplută (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Gingașă vorba, „puicana“, dar uite că vine lăcomia și o umple de ceapă, căldură și trivial. Asta e, oricum n-ar fi rămas veșnic adolescentă, peste iarnă devenea, jalnic, găină. Mai bine să moară tânără și umplută!

18 Octombrie 2016, 07:06


Masa de sarbatoare la care am vazut prima data aceasta pilda de arta monumentala dar consumabila imi va ramane vesnic (masor si eu lumea, cum pot) in amintire ca un fel de oras medieval (dintr-un vis pantagruelic): turnul de mamaliga, puicana ca un castel (as zice futurist, dar nu-i oare de rusine pe langa gaina umpluta?) zidit pe o fundatie de muraturi si foisoarele cu luciri stinse ale sticlelor de Oporto de la Averesti si de Codana de Odobesti (ai zice ca vinurile romanesti au fost botezate numai de baietei obsedati, cu placere la pubere si nu numai: Feteasca - de care o fi, alba, regala, neagra - Babeasca - ba neagra, trecuta de orice limita, ba inca in putere, gri adica - Grasa, Rujita, Ardeleanca, Rosioara si, mai nou, Codana si ...Miorita !!!).

Daca Oporto-ul de Averesti e de mult, de aproape un veac, o certitudine - vin remarcabil, cu delicatete liliala, radiind insa mefistofelice luciri rubinii, Codana e doar o tinerica necunoscuta (inca), bine bronzata, ce are mai multi (dar numai) tati: cercetatorii de la Odobesti.

Pare a avea o purtare buna, aproximativ cuviincioasa (ca doar provine dintr-o glorioasa ascen­denta moldoveneasca - Babeasca Neagra si Feteasca Neagra), iar pe privitelea si pe gustatelea este, cum ii spune si numele, un vin rosu suav, dar cu nerv (cum sunt si bunicile sale atat de deosebite, de originale!).

Gaina umpluta e cea mai aleasa mancare taraneasca. Ea se face la cumatrii, la mese mari si pentru asteptarea dragutilor. Nasului la nunta, ca sa deschida baerile pungii si sa dea dar mare tinerilor i se pune inainte gaina umpluta si rumenita, acoperita cu un stergar frumos, cu glume si veselie - la ruperea ei in bucati de catre nas facandu-se mare haz.

Gaina umpluta se da si mirelui la masa cea mare, si tot gaina umpluta se da la cumatrie, cand Dumnezeu l-a daruit pe gospodar c-un flacau frumos si voinic, care sa-i mosteneasca numele si averea, si sa-i fie de ajutor la munca si la vreme de batranete.

Gaina umpluta se pregateste asa: in locul matelor se pune umplutura alcatuita din miez de paine, oua, stafide, nuci ori alune pisate, si mirodenii - cuisoare, scortisoara, inibahar. (Lupescu)

Afla modul de preparare pe Bucataria lui Radu

În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete
Gastronomie 25 Iunie 2023, 23:18

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete

Când vine vorba de moravurile şi năravurile vremii de astăzi, comparaţia inevitabilă este cu opera lui Caragiale. „Aşa spus-a...

Păstorel Teodoreanu, între epigramă și rețete