-

Învârtita suceveană (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Cu mere sau cu brânză de vaci, învârtita bucovineană (sinonimul ruladă nu e numai un barbarism citadin adoptat, la vremea-i, de țoape și de snobo- dinupaturici, ci și un fel de a importa arta fierberii mălaiului în țara mămăligii) confirmă aspirațiunea umană spre perfecțiunea lucrului rotund (prieteni, nu vi se pare că miroase a tautologii prin bucătăria asta?).


Mainile ei albite si parfumate de la framantat taie felii subtiri de placinta. Stiai cat de senzual poate fi gestul acesta, ce dramatic si tulburator poate ispiti cutitul carnea frageda a unei invartite?

Ce fasait moale, zapacitor, inunda camera atunci cand taisul a patruns in rotunjimea tandra, supusa, a aluaturilor? Apare doar un spasm, un fel de zvacnet elastic de refuz, instantaneu inabusit, o mica revolta uimita, apoi totul se transforma in acceptare, bucurie si pierdere de sine.

Nu uita sa torni in paharele alungite, stranse un pic la gura, o picatura de Grasa de Cotnari, asa se termina aceasta (dupa)masa burgheza, e sansa ta la sublim si la eternitate.

Afla reteta completa pe Bucatartia lui Radu