Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gusturi românești: Mămăligă cu magiun

Sigur o să zâmbiti! Dar, mă încumet să vă aduc aminte de tabieturile bunicilor noştri.

01 Octombrie 2016, 04:31


Astăzi, “mămăliga cu magiun”, o prajitură care se mânca odinioară, în cătunele pierdute din Maramureş, la izvoarele Ruscovei şi Botizei.

Avem nevoie de următoarele ingrediente:

- 1 litru apă

- 500g mălai

- 50 g unt

- 1 albuş de ou

- 1 linguriţă sare

- 250 g nuci

- 450 g magiun de prune sau caise

- 100 ml smântană.

Se face o mamaligă rotundă, mai vârtoasă, ca să o puteţi taia de-a latul, felii mari şi subţiri.

Se pisează bine, bine, nucile. Intr-un ceaun se pune un pic de unt, cât să-l ungă, apoi se asează primul strat de mamaligă, peste care se pune magiunul, ca o patură, apoi un strat de nuci pisate. Peste toate punem o felie de mamaligă.

Peste ultimul strat de mamaligă, aşternem magiun bătut cu albuş de ou, smântâna (de frişca) şi nuci pisate. Se dă la cuptor un sfert de oră.

Când este gata, lângă mămăliga cu magiun, merge de minune un must răsdulce de Traminer Roz de Alba!

O reţetă tradiţionala, din cartea “Bucate, vinuri si obiceiuri romaneşti”, lăsată moştenire, de maestrul bucătăriei româneşti, Radu Anton Roman.

Autor: Polina Gheorghe

Sursa foto: bucataras.ro

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie