Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cartofi „de pădure“ (sau „de Rucăr“) (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Un fel de cartofi umpluți, o mâncare nord-muntenească destul de răspândită între Rucăr și Pietrosița, dar, inexplicabil, aproape necunoscută în celelalte zone ale României (cartofii umpluți pe care probabil i-ați întâlnit culmea, tot în cartea asta și tot în Dâmbovița, dar mai jos, între Târgoviște și Răcari-sunt altceva, o sclifoseală târgoveață mult mai aglomerată și mai pretențioasă).

14 Septembrie 2016, 07:35


Sub misteriosii si necunoscutii munti Leaota (cine dintre dumnea­voastra a urcat vreodata pe Valea Cetatuii?) cratita si cartofii se umplu cu ce e la indemana la poala padurii: carne afumata, ciuperci sarate, lapte prins, oua.

E o coptura rustica interesanta (fala mesei cu musafiri) de o originalitate paradoxala: desi se gateste subtil, elaborat, cu ticuri de bijutier - lucru neobisnuit pentru o mancare „taraneasca“ - „ingredientele“ sunt elemen­tare, de o simplitate primara (dar, daca ma gindesc bine, la varsta mea si la cat am baut, pot spune orice platitudine, chiar si pe aceasta, ca orice mancare, oricat de sofisticata si de rafinata, tot din elemente e facuta: doar felul intortocheat de a gati defineste bucataria elaborata).

Devine „citadina“ fara nici o modificare, fiind doar o chestiune de prezentare: puneti in locul ceaunului sau al oalei stravechi un vas de sticla termorezistenta si iata, eleganta ne copleseste (in Franta, un fel de mancare oarecum asemanator - ce se numeste, deloc intamplator, „cartof forestier“ - se ofera in marile restaurante ca mare rafinament).

E plauzibil un Pinot Gris de la Valea Mare (nu-i departe de Pitesti) din cel uitat prin cule vechi, arzand retinut, ca aurul ruginit din gorganele regesti: fumega invizibil cu miresme de flori de salcam rosu, raneste, aproape, cu senzatia aceasta unica, de caisa uscata-amaruie, curge uleios, lent, pe peretii paharelor, da fiori sangele lui coagulat, transparent, poruncitor...

M-as intoarce de asemenea si spre rasarit, spre Tohani, sa ma plec si sa ma bucur de acea forta a naturii numita Cabernet Sauvignon, sa vedem care pe care: el, „seniorul“, „regele salbatic“, „rubinul universului“, „seva atotputernica a zeilor“, impunator si solemn, sau eu, lacomul si neputinciosul?

Ingrediente

1 kg cartofi (mari !)
2-3 oua
300 g carne afumata (ceafa, costita mai impanata)
250 g ciuperci in saramura
300 g slanina
2-3 linguri de smantana (sau de lapte bine prins)
200 g cascaval (de Rucar !)
cimbru, piper, sare

Citeste continuarea retetei pe Bucataria lui Radu

Sursa foto: mamistietot.ro

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua