Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ce tip de orez se potrivește fiecărui preparat

Este unul dintre ingredientele de bază din bucătăria românească, dar și internațională. Află care este diferența între diferitele tipuri de orez și în ce preparate pot fi utilizate!

09 Mai 2017, 19:05

Este o cereală cu un conținut redus de grăsimi, bogată în proteine, fiind o sursă de de vitamine din complexul B și minerale, precum magneziu și cupru. Este considerată o alternativă mai sănătoasă la paste și cartofi. În funcție de soiul folosit, dintr-o cană de orez crud se obțin 1-2 căni de orez fiert.

Orezul Basmati nu se lipește

„Regele orezului“ are boabele lungi și foarte subțiri. Pentru a fi preparat corect, este bine să fie spălat înainte de a fi gătit, pentru a înlătura urmele de amidon rămase după prelucrare. Poate fi servit în salate sau împreună cu legume, drept garnitură. Se gătește mai ușor decâte alte tipuri de orez, iar boabele nu se lipesc între ele după ce sunt fierte.

Orezul sălbatic, bogat în proteine

Este o rudă mai îndepărtată a orezului alb, fiind considerat ca făcând parte mai degrabă din categoria ierburilor acvatice. Bobul este lung și de culoare mai închisă și conține mai multe proteine decât orezul alb. Este recomandat în curele de slăbit, în combinație cu orez alb.

Orezul cu bob rotund,în umpluturi

Acest tip de orez conține mult amidon. Când este preparat,reține multă apă și din acest motiv boabele devin lipicioase și se înmoaie. Este folosit în special pentru budinci sau umpluturi cu carne.

Orezul cu bob lung,bun în sosuri

Se aseamănă cu orezul Basmati,bobul fiind lung,dar nu la fel de subțire. După ce sunt preparate,boabele se înmoaie,fără însă a se lipi unele de altele. Trebuie spălat înainte de a fi gătit și este recomandat pentru pilaf sau preparate cu sos.

Orez cu bob mediu,pentru risotto

Are o consistență ușor gumată atunci când este gătit,deoarece reține mai multă apă decât orezul cu bob lung. Cele mai cunoscute soiuri sunt Arborio sau Valencia,din care se prepară risotto sau paella. Bobul este oval sau ușor rotund,iar pentru a deveni cremos,este recomandat să adaugi treptat lichid peste el în timpul fierberii.

Bine de știut!

Din orez se pot prepara turte sau biscuiți,care înlocuiesc produsele similare din făină de grâu.

Tabelul caloriilor

100 g

Orez Basmati crud

Valoare energetică 347 kcal

Proteine 8 g

Lipide 0 g

Orez cu bob lung crud

Valoare energetică 340 kcal

Proteine 7 g

Lipide 0,5 g

Orez cu bob rotund crud

Valoare energetică 342 kcal

Proteine 7,3 g

Lipide 0,2 g

Orez sălbatic

Valoare energetică 358 kcal

Proteine 8,4 g

Lipide 1,2 g

Orez prefiert

Valoare energetică 353 kcal

Proteine 7,2 g

Lipide 1 g

Sursa: Clickpentrufemei.ro

Orezul cu bob rotund,în umpluturi

Acest tip de orez conține mult amidon. Când este preparat,reține multă apă și din acest motiv boabele devin lipicioase și se înmoaie. Este folosit în special pentru budinci sau umpluturi cu carne.

Orezul cu bob lung,bun în sosuri

Se aseamănă cu orezul Basmati,bobul fiind lung,dar nu la fel de subțire. După ce sunt preparate,boabele se înmoaie,fără însă a se lipi unele de altele. Trebuie spălat înainte de a fi gătit și este recomandat pentru pilaf sau preparate cu sos.

Orez cu bob mediu,pentru risotto

Are o consistență ușor gumată atunci când este gătit,deoarece reține mai multă apă decât orezul cu bob lung. Cele mai cunoscute soiuri sunt Arborio sau Valencia,din care se prepară risotto sau paella. Bobul este oval sau ușor rotund,iar pentru a deveni cremos,este recomandat să adaugi treptat lichid peste el în timpul fierberii.

Bine de știut!

Din orez se pot prepara turte sau biscuiți,care înlocuiesc produsele similare din făină de grâu.

Tabelul caloriilor

100 g

Orez Basmati crud

Valoare energetică 347 kcal

Proteine 8 g

Lipide 0 g

Orez cu bob lung crud

Valoare energetică 340 kcal

Proteine 7 g

Lipide 0,5 g

Orez cu bob rotund crud

Valoare energetică 342 kcal

Proteine 7,3 g

Lipide 0,2 g

Orez sălbatic

Valoare energetică 358 kcal

Proteine 8,4 g

Lipide 1,2 g

Orez prefiert

Valoare energetică 353 kcal

Proteine 7,2 g

Lipide 1 g

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras
O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Gastronomie 12 Februarie 2024, 15:54

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov

SlanăFest revine la Braşov, în perioada 15-18 februarie.

O nouă ediţie SlanăFest, la Braşov
Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Gastronomie 23 Decembrie 2023, 10:38

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii

Ingrediente pentru Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii: 1 curcan care cântărește în jur de 3 kg, 1 pahar mic...

Curcan de Crăciun umplut cu roșii și coacăze roșii
Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Gastronomie 30 Noiembrie 2023, 14:40

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?

Pe 30 noiembrie este praznicul Sfântului Andrei. Cinstim memoria Sfântului Andrei cel Întâi Chemat - un predicator creştin,...

Ce ar trebui să se mănânce de Sfântul Andrei?
Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Gastronomie 02 Noiembrie 2023, 15:55

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin

Gastronomia este una dintre principalele teme ale Conferinţei Regionale de Turism, care va avea loc la Băile Balvanyos pe 9...

Covasna: Maeştri bucătari, invitaţi la Conferinţa Regională de Turism de la Balvanyos; printre ei - deţinătorul unei stele Michelin
Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
Gastronomie 14 Septembrie 2023, 09:45

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”

Încep seria celor 4 ateliere gastronomice din cadrul proiectului „Gust de Maramureş, reţete tradiţionale de pe Valea...

Încep atelierele gastronomice din cadrul proiectului "Gust de Maramureş”
"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua
Gastronomie 19 Iulie 2023, 22:51

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua

Plăcinte, grătare pline cu mititei, bulz tradiţional, frigărui şi fripturi, mâncare la ceaun, pastrame, cotlete şi costiţe,...

"Festivalul de Plăcinte şi Merinde", în weekend, pe malul Lacului Noua