-

Guiaş ardelenesc

Pentru promovarea unei destinaţii turistice sau, pur şi simplu, a unei localităţi, unii întreprinzători recurg la organizarea unor festivaluri cu diferite tematici. Festivalurile cu tematică gastronomică prind la public, datorită faptului că, pe lângă demonstraţiile culinare, există, să spunem şi secţiunea de degustare rezervată nu numai juriului, ci şi vizitatorilor. În special în perioada iernii sunt organizate mai multe festivaluri legate de prepararea tradiţională a produselor din carne de porc, iar un astfel de festival a fost organizat în urmă cu o săptămână la Oradea.

Festivalul “D’ale porcului” a avut ca scop promovarea tradiţiilor populare bihorene. Echipe din 23 de comune bihorene, dar şi echipe invitate din Ungaria au participat la concursul de preparare tradiţională a porcului, aducându-şi de acasă ustensilele, cratiţele şi ingredientele necesare, mai puţin carcasa de porc, pusă la dispozitie de organizatori. Pe lângă jumări, caltaboş şi cârnaţi, echipele au pregătit diferite tocăniţe, sarmale, precum şi mâncăruri precum guiaş şi toros. Guiaşul este comparabil cu o tocană, iar toros, pregătită şi de vecinii din Ungaria care îi spun “toros kaposzta” este o mâncare care se obţine punând straturi de varză murată şi de carne de porc, de obicei costiţă.

Guiaşul se obţine din carne de porc împănată cu grăsime, pe lista ingredientelor adăugându-se ceapă, morcovi, cartofi, o ţelină, ardei iute, usturoi, cimbru, mărar, piper şi sare. Ceapa, tăiată solzişori, se căleşte uşor în ulei, după care adăugăm carnea de porc, tăiată în cubuleţe. După câteva minute, în acelaşi vas se pun morcovii şi ţelina, mărunţite, precum şi câţiva căţei de usturoi, pe care i-am zdrobit.

 

Citește continuarea rețetei pe pagina Radio România Internațional.