Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cartea de bucate a fiilor morți redeșteaptă gustul pentru viață al mamelor Israelului

În fiecare an, la 22 aprilie, Israelul îi comemorează pe soldații săi căzuți în război și pe civilii care au fost victime ale terorismului. De 13 ani, în această zi aerul se umple de emoție și ochii lasă să curgă șiroaiele de lacrimi. Precedând însă Memorial Day, la reședința din Ierusalim a președintelui statului evreu, a avut loc zilele trecut lansarea unei cărți neobișnuite.

22 Aprilie 2015, 08:24

O carte de bucate care cuprinde 124 de rețete oferite de mamele îndoliate ale celor care și-au pierdut viața în război și teroare, în ultimii 13 ani. „Gust pentru viață” este cea mai teribilă carte de bucate ce s-a publicat vreodată și a apărut la inițiativa unei mame întristate, Dina Kit, susținută de mai mulți voluntari ai Fudației OneFamily.

Iată câteva testimoniale ale mamelor îndurerate care și-au așezat lacrima în paginile acestei cărți de bucate:

Dalia Emanueloff - fiul ei, Dvir, în vârstă de 22 de ani, a fost primul soldat israelian căzut în timpul operațiunii Cast Lead din 2009, în Gaza. „Încă mai păstrez ultimul SMS primit de la Dvir”, spune ea, citată de site-ul http://www.sdjewishworld.com/. „Am avut o înțelegere ca, înainte de intra în luptă, să îmi trimită un mesaj, să știu că e bine. Mi-a scris atunci acest SMS pe care nu contenesc să-l citesc, de 6 ani încoace: «Pentru cea mai dragă mamă din lume, te iubesc. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom readuce respectul pentru poporul lui Israel». Cartea de bucate mi-a oferit posibilitatea de a împărtăși amintirea fiului meu cu cei mulți”. Rețeta aleasă de ea a fost cea de „challah”, pâinea împletită evreiască, mâncată de Sabat și în toate sărbătorile. „Acum, în amintirea fiului meu, oamenii vor ști mai mult despre aceste tradiții evreiești”, a spus ea. „În fiecare zi de vineri, în loc să cumpere challah de la supermarket, ei o vor pregăti în casă, după rețeta care îi plăcea fiului meu, care obișnuia să mă ajute să le coc, pentru masa de Sabat”.

O altă mamă a cărei tristețe a fost puțin îmblânzită prin apariția acestei cărți de bucate este Daliah Mizrahi. Ea a pierdut doi copii: pe fiul cel mare, soldat, pe front, și pe fiica mai mică, într-un atac terorist.

Citește articolul mai departe AICI.

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească
Gastronomie 03 Noiembrie 2025, 12:24

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească

Sub bagheta lui Daniel Maxim, un chef cu viziune, douăzeci de liceeni din Târgu Mureș au detonat un foc de artificii culinar,...

Identitate gastronomică: Proiect inedit la Mureș, unde tinerii redescoperă bucătăria românească
Hribii – comoara pădurilor românești
Gastronomie 20 August 2025, 11:45

Hribii – comoara pădurilor românești

Hribii, numiți și „pitarcă” sau „mânătarcă”, ocupă un loc de cinste în gastronomia românească și în tradițiile de toamnă.

Hribii – comoara pădurilor românești
10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Gastronomie 18 Iulie 2025, 12:18

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative

În gastronomia românească, plantele sălbatice au fost folosite de secole, mai ales în bucătăria tradițională rurală, unde...

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:33

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru...

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Gastronomie 09 Iulie 2025, 20:26

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești

Vara este în toi, iar piețele abundă de roșii, castraveți, dovlecei, ardei și varză. Însă, în ciuda belșugului de sezon, în...

Ce mai punem în cămară? România fără conserve românești
Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu