-

Cartea de bucate a fiilor morți redeșteaptă gustul pentru viață al mamelor Israelului

În fiecare an, la 22 aprilie, Israelul îi comemorează pe soldații săi căzuți în război și pe civilii care au fost victime ale terorismului. De 13 ani, în această zi aerul se umple de emoție și ochii lasă să curgă șiroaiele de lacrimi. Precedând însă Memorial Day, la reședința din Ierusalim a președintelui statului evreu, a avut loc zilele trecut lansarea unei cărți neobișnuite.

O carte de bucate care cuprinde 124 de rețete oferite de mamele îndoliate ale celor care și-au pierdut viața în război și teroare, în ultimii 13 ani. „Gust pentru viață” este cea mai teribilă carte de bucate ce s-a publicat vreodată și a apărut la inițiativa unei mame întristate, Dina Kit, susținută de mai mulți voluntari ai Fudației OneFamily.

Iată câteva testimoniale ale mamelor îndurerate care și-au așezat lacrima în paginile acestei cărți de bucate:

Dalia Emanueloff - fiul ei, Dvir, în vârstă de 22 de ani, a fost primul soldat israelian căzut în timpul operațiunii Cast Lead din 2009, în Gaza. „Încă mai păstrez ultimul SMS primit de la Dvir”, spune ea, citată de site-ul http://www.sdjewishworld.com/. „Am avut o înțelegere ca, înainte de intra în luptă, să îmi trimită un mesaj, să știu că e bine. Mi-a scris atunci acest SMS pe care nu contenesc să-l citesc, de 6 ani încoace: «Pentru cea mai dragă mamă din lume, te iubesc. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom readuce respectul pentru poporul lui Israel». Cartea de bucate mi-a oferit posibilitatea de a împărtăși amintirea fiului meu cu cei mulți”. Rețeta aleasă de ea a fost cea de „challah”, pâinea împletită evreiască, mâncată de Sabat și în toate sărbătorile. „Acum, în amintirea fiului meu, oamenii vor ști mai mult despre aceste tradiții evreiești”, a spus ea. „În fiecare zi de vineri, în loc să cumpere challah de la supermarket, ei o vor pregăti în casă, după rețeta care îi plăcea fiului meu, care obișnuia să mă ajute să le coc, pentru masa de Sabat”.

O altă mamă a cărei tristețe a fost puțin îmblânzită prin apariția acestei cărți de bucate este Daliah Mizrahi. Ea a pierdut doi copii: pe fiul cel mare, soldat, pe front, și pe fiica mai mică, într-un atac terorist.

Citește articolul mai departe AICI.