-

Sfatul specialistului pentru masa de Paște

De Paşte, de pe mesele românilor, nu pot lipsi preparatele tradiţionale: ouăle roşii, cozonacul, pasca, dar, mai ales, carnea de miel.

În această perioadă, specialiştii ne recomandă să respectam normele privind sacrificarea si comercializarea mieilor. Invitată la emisiunea „Viaţa la Ţară”, dr. Viorica Chiurciu, director ROMVAC, a declarat că este vital să fim atenţi la cum alegem produsele pentru a nu ne pune sănătatea în pericol.

Cel mai important lucru de care ar trebui să ţinem seama este locul sacrificării mieilor, înainte de valorificarea propriu-zisă a cărnii. Mieii trebuie sacrificaţi doar în spaţii autorizate sanitar-veterinar, în abatoare sau în centre de sacrificare temporară.

De asemenea, trebuie să cumpărăm carnea numai din locurile înregistrate şi autorizate.

În cazul în care mieii sunt sacrificaţi în gospodărie, aceştia sunt destinaţi doar uzului casnic şi nu comercializării.

Pe de altă parte, cei care cumpără carne de miel din locuri fără autorizaţie sanitar-veterinară se expun unui mare risc de îmbolnăvire: toxiinfecţii alimentare sau diferite boli parazitare, mai precizează medicul.

Specialiştii susţin că sunt des întâlnite situaţiile în care carnea de miel a fost înlocuită cu cea de câine, de către comercianţii neautorizaţi. Aşadar, atenţie sporită!